Katse: millist kassiliiva osta?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja-aastane Liisu.
Nelja-aastane Liisu. Foto: Erakogu

Hea kassiliiv ei tolma, peidab lõhna ja kasti on lihtne puhastada, ütlevad kassiomanikud. Tarbija24 palvel aitasid parimat kassiliiva välja selgitada nelja-aastase Liisu ning kümneaastase Maurice’i ja 12-aastase Jussi omanik.

Tavalise kassiliiva kõrval valisid nad ka ühe lõhnastatud betoniitsavist valmistatud kassiliiva, lisaks kvartsteemantidega liiva ning puidugraanuleid.

Esimesena proovisid lemmikloomaomanikud meil toodetud kassiliiva Lu Lu No Mess, mis pääses mullu Eesti suurima ettevõtluskonkursi «Ajujaht» finaali. Suuremates poodides müügil olev «liiv» on tegelikult puidugraanulid. Need on pakitud ühekordsesse kassiliiva kasti, mille kaanest saab voltida kühvlid.

Lu Lu kassiliiva puhul läksid kasside ja nende omanike arvamused täiesti lahku. Kui Maurice’i ja Jussi perenaine pani sellele hindeks kümnest pallist seitse, siis Liisu omanik ei saanud seda kuidagi kõrgelt hinnata. «Kassile see liiv ei meeldinud. Hoidsime seda tualetis kaks päeva, korra läks ta jalgupidi sisse, kuid häda ei teinud. Et ta lõhki ei läheks, panime vana liiva tagasi,» kirjeldas ta. «Eks ta ole väiksest peale päris liivaga harjunud.»

Teised katses osalenud kassid puidugraanuleid aga ära ei põlanud. Nende omanik kiitis, et karpi avades täitub vannituba meeldiva saepuru lõhnaga. «See aroom säilib mõned päevad, kusjuures kasside väljaheidete lõhna pole tunda ka pärast nädalast kasutamist,» rõõmustas ta.

Ent kassiliival Lu Lu on tema sõnul ka mitu puudust. «Selle kasutamise käigus puidugraanulid paisuvad ja muutuvad saepuruks. Pärast mõnepäevast kasutamist on saepuru väga raske kontrolli alla saada – vannituba mattub ühtlase saepurukihi alla,» nentis kassiomanik.

Samuti laitis ta ühekordset kassiliiva kasti, mis on üks Lu Lu suurimaid müügiargumente. «Kui kasutada vaid pappkasti, siis tekib probleem pärast kasutusaja lõppu – kuigi saepuru imab kassipissi endasse, ei soovi ma kassitualetina kasutatud pappkarpi kätte võtta ja siis seda prügikasti mahutamiseks rebida, lõikuda, murda. See on üsna kõva papp, nõuab jõudu,» selgitas ta.

Katse järel selgus, et Maurice’ile ja Jussile, kes jagavad liivakasti, jätkus ühest pakist nädalaks. «Iseenesest on saepurugraanulid kenad, kasti on lihtne puhastada, kuid tulevikus ma seda liiva ei osta – põhjuseks on liiga soolane hind.»

Kui kahe kassi omanik vahetaks iga nädala tagant Lu Lu liiva, kuluks ainuüksi kassiliivale ühes kuus üle 25 euro.

Hoopis suurem ja positiivsem üllatus oli kassiomanikele peeneteraline lõhnav kassiliiv Caramira, mille graanulid on tehtud bentoniitsavist. «Suurepärane leid,» märkis kahe kassi pidaja. «See on kasside ja minu lemmik.»

Samuti kiitis seda liiva Liisu omanik, kes ei osanud nimetada ühtegi miinust. «Ma ei tea, kas asi on liivas, aga kass käib tihedamini häda tegemas. See lõhnab väga hästi ja kassi tagant on lihtne koristada,» nentis ta. «Liiv paakub hästi, tükke on hea välja korjata, selline hästi peeneteraline.»

Kassiliiv Caramira sisaldab lavendlit, teepuuõli ja piparmünti. Kassiomanike sõnul ei hakka liiv haisema ning liivakasti on lihtne puhastada. «Kaka kuivab kiirelt, pissist moodustavad klimbid, mida on mugav kühvliga välja tõsta. Isegi pärast nädalast kasutamist pole väljaheidete lõhna tunda ja ka vannitoa põrand jääb puhtaks – kassid ei tassi pisikesi terakesi oma jalgadega vetsust põrandale,» rääkis Maurice’i ja Jussi omanik.

Kahele kassile jätkub ühest kotist vähemalt kaheks nädalaks, ühele kassile pisut rohkem kui kuuks ajaks.

Kui enamasti on kassiliiva kotid rasked, siis 1,8-kilogrammine kvartsteemantidega liiv Dr Stern üllatas kergusega. «Seda oli poest mugav koju tassida ning seda jätkus kauaks,» kiitis Liisu omanik, kes pidi poodi uue liiva järele minema alles pooleteise kuu pärast. Samas, kahele kassile jätkus ühest pakist ainult kaheks nädalaks.

Kahe kassi omanik leidis, et lõhna hoiab see liiv tõesti hästi kinni, kuid hulkuvad terakesed on siiski probleem. «Kassid suudavad oma jalgadega vetsust välja tuua paraja annuse teri ja kristalle, nii et vannitoa põrand muutub ühe päevaga krigisevaks. Ja lisaks vannitoale leidsin terakesi ka mujalt korterist,» kurtis ta.

Imavuse jms näitajate poolest on see liiv tema sõnul rahuldav, kuid just põranda lisakoristamine viib punktid alla. Õrn kassipissilõhn tekkis tema kinnitusel umbes üheksa päeva jooksul.

Ent Liisu omanik ei tundnud kassipissi lõhna isegi pooleteise kuu pärast. Koristamist oli tema sõnul küll rohkem kui Caramira liiva puhul, kuid see ei häirinud. «Tundub, et liiv kassile sobis, kuigi ta on harjunud tavalise liivaga,» lisas ta.

Viimasena proovisid kassiomanikud paakuvat kassiliiva Happy, mida nad on ka varem ostnud.

«Kui poes on kõik teised lemmikliivad otsas, siis ostan seda, sest see on odav ja mõistliku suurusega pakis,» märkis Maurice’i ja Jussi perenaine. «Ainult et sellest pakist jätkub heal juhul pooleteiseks nädalaks ning juba pärast esimest nädalat on tunda, et võiks uue paki avada ning kogu liivakasti sisu ära vahetada,» tõdes ta.

Teine katsetaja leidis, et koristamist on kõige rohkem just selle liiva puhul, kuid odavus kaalub selle miinuse üles. Samuti on kassi väljaheiteid hõlbus eemaldada. «Kotist kasti valades kipub see tolmama ning kahjuks peab seda ka tihti vahetama,» nimetas ta siiski mõned puudused.

Kassiomanike märkused

Foto: Erakogu

I koht – aromaatne kassiliiv Caramira

•    Plussid: meeldib kassile; lõhnab hästi, ei lähe haisema, kass ei tassi seda laiali; lihtne puhastada; paakuv; hinna ja kvaliteedi suhe on paigas; ei tolma.

•    Miinused: –

•    Keskmine hinne kümnepallisüsteemis 10.

Foto: Erakogu

--

II koht – kvartsteemantidega kassiliiv Dr Stern

•    Plussid: kassile meeldib; jätkub kauaks; lihtne hooldada; ei tolma; ei haise; kerge pakk; hea imavus.

•    Miinused: ilus liiv, aga läheb kiiresti inetuks; nõuab palju koristamist

•    Keskmine hinne kümnepallisüsteemis 7.

--

Foto: Erakogu

III koht – puidugraanulitega kassiliiv Lu Lu No Mess

•    Plussid: meeldiva saepuru lõhnaga, kasside väljaheidete lõhna pole tunda pärast nädalast kasutamist; võib tualettpotist alla lasta; kasti lihtne puhastada.

•    Miinused: tüütu pappkast, saepurutolm; vannituba mattub saepurukihi alla; soolane hind; kass ei tarvitse sellega ära harjuda; peab tihti vahetama.

•    Keskmine hinne kümnepallisüsteemis 4,5.

Foto: Erakogu

--

IV koht – kassiliiv Happy

•    Plussid: odav; läheb klompi.

•    Miinused: kass kannab laiali; läheb kiiresti haisema, peab tihti vahetama, tolmab.

•    Keskmine hinne kümnepallisüsteemis: 4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles