Põhja- ja Baltimaade spiikrid mõistsid tunnustamisotsuse hukka

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu spiiker Ene Ergma.
Riigikogu spiiker Ene Ergma. Foto: Mihkel Maripuu

Põhjamaade ja Balti riikide parlamentide esimehed mõistsid hukka Venemaa otsuse tunnustada separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust.


Lätis Jurmalas kohtunud kaheksa riigi parlamendispiikrid võtsid vastu avalduse, milles mõistsid hukka Venemaa otsuse tunnustada mässuliste piirkondade sõltumatust.

«Venemaa otsus rikub mitmeid Gruusia territoriaalse terviklikkuse heakskiitnud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone ja pole kooskõlas OSCE aluspõhimõtetega. Põhjamaade ja Balti riikide parlamendispiikrid kutsuvad Venemaad üles oma otsuse tagasi võtma,» seisis avalduses.

Samuti toetasid Soome, Rootsi, Norra, Islandi, Taani, Eesti, Läti ja Leedu rahvusvaheliselt tunnustatud Gruusia territoriaalset terviklikkust.

«Venemaa peab viivitamatult täitma kuuepunktilist lepingut ja tagama vaba juurdepääsu humanitaarabile ja infrastruktuuri ülesehitustöödele.»

Parlamendispiikrid pidasid vajalikuks jätkata koostööd Gruusia parlamendiga, et aidata Gruusial läbi viia demokraatlikke väärtusi kindlustavaid reforme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles