Võrdõigusvolinik: kooseluseadus aitab ühiskonda sallivamaks muuta

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Sepper
Mari-Liis Sepper Foto: Liis Treimann / Postimees

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepperi sõnul aitab kooseluseadus kaasa ühiskonna avatumaks ja sallivamaks muutumisele.

Tema sõnul tegi riigikogu eile ajaloolise otsuse, tunnustades heteropaaride kõrval ka gei- ja lesbipaare ning nende perekondi. «Esimest korda taasiseseisvunud vabariigi ajal võeti vastu otsus, mille eesmärk ja tegelik tulemus on samasooliste paaride ja nende pereliikmete õiguste parem austamine ning kaitse,» ütles võrdõigusvolinik.

Sepper märkis, et kooseluseadus saadab paljudele geidele, lesbidele ja biseksuaalsetele Eesti inimestele välja olulise signaali, et neil on õigus pereelule ja õigus olla lapsevanem ning saada oma perekonnale võrdset sotsiaalset toetust ja kaitset. Kellegi tõrjumine, solvamine ja halvustamine seksuaalse orientatsiooni pärast ei ole riiklikult lubatud,» märkis Sepper.

Volinik lisas, et erinevate peremudelite riiklik tunnustamine aitab kaasa ühiskonna avatumaks ja sallivamaks muutumisele ning aitab kaotada diskrimineerimist vähemuste suhtes.

«Samasooliste paaride õiguste sätestamine julgustab ka neid geisid ja lesbisid, kes peavad praegu  oma seksuaalset identiteeti oma perekonnaliikmete, emade-isade ja sugulaste ees varjama. Kelle suhted on katkenud selle tõttu, et lähedased ei suuda nende teistsugust seksuaalset orientatsiooni aktsepteerida. Eesti riik on öelnud neile olulise toetussõna – geid, lesbid ja biseksuaalsed inimesed on võrdväärne osa Eesti ühiskonnast,» sõnas Sepper.

Ta lisas, et demokraatlikus ühiskonnas on parlamendi roll tagada vähemuste õigused, isegi kui rahva enamusele oleks meelepärane vähemuste õigusi kärpida. «Riigikogu liikmed, kes seda otsust vastu võttes on käinud rahva ees ja kaitsenud vähemuste õigusi, on väärt austust ja tunnustust,» ütles võrdõigusvolinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles