Eesti keskkoolidesse tuli rekordarv vahetusõpilasi

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetusõpilane Joyce Rittel Saksamaalt (ruudulise pluusiga) koos vahetusõe Mariga eelmisel aastal.
Vahetusõpilane Joyce Rittel Saksamaalt (ruudulise pluusiga) koos vahetusõe Mariga eelmisel aastal. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Esimest korda tuli Eesti koolidesse terveks õppeaastaks õppima 37 õpilast kümnest eri riigist.

«Oleme sihtriigina saamas üha populaarsemaks,» rõõmustas YFU Eesti programmijuht Diina Tuulik. Sellegipoolest õpib jätkuvalt rohkem eestlasi välismaal kui välisõpilasi siin. Praegu viibib YFU Eesti MTÜ kaudu vahetusaastal 84 Eesti keskkoolinoort.

Välismaalastest vahetusõpilased elavad kõikjal üle Eesti - Saaremaast Ida-Virumaani. Koolis käiakse kohalikus piirkonna koolis ning õppeaasta vältel elatakse Eesti peredes. Kui õpilastelt küsida, mis neile siin meeldib, tuleb Tuuliku sõnul tavaliselt vastuseks: saun, kohuke, väikesed vahemaad ning odav ühistransport. Paljudel vahetusõpilastel on seljataga juba elu esimene kartulivõtt, õunamahlategu, seenel- ja marjulkäik.

«Vahetusaasta lõppedes on noored tulihingelised Eesti patrioodid ning kodumaale naastes saavad just nemad laia maailma häid sõnumeid väikesest Eestist viia,» ütles Tuulik. «Tihti naastakse Eestisse, et õppida siin ülikoolis või töötada mõne muu projekti raames.» Näiteks esimene vahetusõpilane Eestis, Edina Csüllög Ungarist, teeb praegu Eestis lühimängufilmi «Liblikmees“.

MTÜ YFU Eesti rahvusvaheline õpilasvahetuse organisatsioon tegutseb Eestis alates 1992. aastast ning on selle aja jooksul toonud Eestisse 345 välisõpilast ning saatnud 1254 Eesti keskkoolinoort laia maailma vahetusaastale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles