7 juhtimise õppetundi eriüksuse juhilt, kes alistas bin Ladeni

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid
USA sõdurid Foto: SCANPIX

Juhtimine on universaalne tegevus. Olenemata, mis alal keegi tegutseb, toimib juhtimise praktika ja teooria ühte moodi, kirjutab Uus Maa juhatuse liige Elari Tamm

Hiljuti pidas West Pointis kadettidele kõne Adm. William McRaven läbi 36 -aastase sõjaväelase karjääri saadud juhtimise õppetundidest. Admiral MacRaven toob ära oma töö praktika parima, mis võiks aidata juhte olenemata tegevusvaldkonnast, paremini juhtida.

1. Inimesed on kogu kese

Olgem ausad: Maailmas on palju kehvasid juhte – sel lihtsal põhjusel, et hea juhtimine on raske. Kõige tähtsam on selged eesmärgid ja tegevuskava nende saavutamiseks. Samas ka pidev inimsuhete tasakaalu otsimine. Ära alahinda seda väljakutset. «Mitte midagi – mitte kui midagi – ei ole rohkem heidutavam, masendavam, keerulisem, kui juhtida mehi ja naisi rasketel aegadel,» ütles McRaven. «Need juhid, kes juhivad rasketel aegadel hästi, teenivad austuse.»

2.Esita oma meeskonnale väljakutseid

Mõtle juhtidele, keda te oma elus kõige rohkem austate. Kas nad andsid sulle loa teha mida iganes tahtsid või kannustasid teil saavutama rohkem, kui uskusid, et on võimalik? McRaven ütles oma kadettidele, et kui tahavad olla head juhid, siis tuleb neil olla nõudlikud.

«Sõdurite eest hoolt kandmine ei tähenda nunnutamist» ütles McRaven kadettidele. «See on väljakutsete esitamine – tuleb luua kõrged standardid ja hoida inimesi vastutavatena, et nendeni ka jõutaks. Sõdurid eeldavad, et suurepärane juht hoiab  kõrgeid standardeid.»

3. Õppige vigadest

Igaüks eksib ja igaüks ei küündi tulemusteni, aga parimad juhid õpivad kukkuma. Mida see tähendab? Seda, et vigu tuleb tunnistada, õppida neist ja liikuda kiiresti edasi. «Miski muu ei röövi sinult võitu rohkem, kui teeb seda ebaõnnestumine,» ütles McRaven. «Ükski ohvitser ei tee asju alati õigesti. Aga suured juhid teavad, et kui neil ei õnnestu, siis tuleb peeglisse vaadata, õppida oma vigadest ja edasi liikuda…. Kui sa ei suuda vigu taluda, siis ei saa sinust kunagi suurepärast juhti.»

4. Võtke mõtestatud riske

Toredad juhid mängivad ohutult, kuid suured juhid võtavad riske. Teie meeskond peab teadma, et olete pühendunud edasi liikumisele ja soovite aidata eesmärke saavutada, mis on neist endist suuremad. See tähendab  mõtestatud riskede võtmist, kus ollakse valmis suurema kasu nimel ka ohvrit tooma.

«Kõige suuremad riskid ei ole mitte lahinguväljal, vaid õigete asjade eest seismisel,» ütles McRaven, lisades: «Tõeliselt suured juhid teavad, et tõeline võit on saavutatud siis, kui meestel ja naistel on iseloomu võtta professionaalseid riske ja heita väljakutse hirmule ja allutada see.»

5. Ole hea järgija

Kas oskate öelda, mis vahe on juhil ja järgijal? Konksuga küsimus, sest kõik juhid on kutsutud olema ka järgijaid. Lihtsalt see, et oled «boss» oma ametilt, ei tähenda, et teil on alati kõige targem plaan, parimad teadmised või optimaalseim viis juhtimiseks igas olukorras.

«Head ohvitserid on võrdselt head järgijad ja juhid,» sõnas ta. «Antud teema on üks alahinnatumaid aspekte juhtimise juures …. Olen näinud palju  häid alla oma võimete tegutsevaid sõdureid, kuna ülemus oma ebakompetentsusega kaitseb ennast oma tiitli arvelt.»

6 . Tööta suurema heaolu nimel

Inimeste suunamisel saada parimaks on otseselt seotud väärikate ja sobilike eesmärkidega. Tuleb tagada, et inimesed teavad täpselt, et nende saavutused loovad suuremat väärtust – mitte nende taust või isiksuse eripärad. Inimesed tahavad, et neid austatakse, mis eeldab eesmärke, mis oleksid väärikad.«Suured juhid ei nõustu kunagi ükskõiksuse või ebaõiglusega ning ei mõista kohut inimeste isiksuse, vaid tehtud või tegemata töö üle. Miski muu ei ole oluline,» ütles McRaven.

7. Liigu ja tegutse

Kui tähtaeg on lähenemas või ees raske väljakutse, kust teavad inimesed, kas instinktiivselt, et nende juht töötab pikki tunde, teeb kõik võmaliku, et töö õnnestuks? Või olete jätnud kuidagi mulje, et juhi «koht» on oma privileegritud, ja et ta on vabastatud koos tegustemisest?

«Liikuge sinna, kus tegevus on kõige kuumem,» ütles McRaven. «Veetke aega inimestega, kes on õnnetud, väsinud ja hirmul. Kui oled Black Hawki [ helikopteri ] piloot või tankijuht, veeda aega lennukide hooldusalas remondimeestega. Ükskõik mis on sinu positsiooni või eriala,  leia kõige raskem, kõige ohtlikum töö oma alal ja mine tee see ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles