Noor Eesti: võim on juba eakate käes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionär.
Pensionär. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eestis on võim vanemate inimeste käes, kuna poliitikud tegelevad arvuka ja valimistel aktiivse grupiga rohkem, leiab kodanikualgatuse Noor Eesti eestvedaja Riina Vändre.

«Võim ongi eakamate inimeste käes,» ütles Vändre vastuseks Postimees.ee küsimusele, kas vanematele inimestele peaks ühiskonnas võimu juurde andma.

Tema sõnul on valimisaktiivsusest näha, et valimas käivad kohusetundlikumalt vanemad inimesed ning poliitikud tegelevad nendega seetõttu rohkem.

«Poliitikute ellujäämisstrateegia ongi suunatud vanematele inimestele, kuna sealt tulevad hääled. Noored ja eriti lapsed on tähelepanuta jäänud,» rääkis Vändre.

Ta ütles, et poliitikute püüdluste seisukohast annab perepoliitika praegu vähe tulemust ehk hääli. «Meil pole ju väga palju perepoliitilisi meetmeid peale emapalga,» tõi ta näiteks.

Noor Eesti ei taha Vändre sõnul kelleltki võimu ära võtta, vaid lastega peredele õigusi juurde anda. Ta ütles, et vanematel inimestel on kuni elu lõpuni valimisõigus olemas - nad saavad, erinevalt lastest, oma arvamust avaldada ja valikuid langetada.

«Ka saja-aastane inimene käib valimas, tema on esindatud ühiskonnas. Kuni 18-aastane inimene pole esindatud. Tal häält pole, tema huvid ei ole kuuldavad,» seletas Vändre.

Noor Eesti idee kohaselt kostuks alaealise hääl tema vanemate kaudu.

Vändre ei usu, et vanurid Noore Eesti valimisreformile vastu seisaksid.

«Mina siiralt usun, et nad on konservatiivse nägemusega, peremeetmete pooldajad. Nad arvatavasti isegi toetavad pere- ja väikeste laste kasvatamisele suunatud poliitikat,» pakkus ta.

«See, et me ei ela veel sellises heaoluühiskonnas, kus ka vanemal inimesel oleks kõik turvaline ja garanteeritud, on muidugi kurb,» ütles Vändre.

Tema sõnul on oluline suundumus, et kõigil ühiskonnaliikmetel oleks võrdselt hea - nii lastel kui vanuritel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles