Kalle Muuli: isemajandamise ärileht

Kalle Muuli
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Hallar Lind (vasakul) ja Dagens Industri peatoimetaja Hasse Olsson.
Ajakirjanik Hallar Lind (vasakul) ja Dagens Industri peatoimetaja Hasse Olsson. Foto: Äripäev

Üleeile 25. sünnipäeva tähistanud Äripäev asutati tänu Rahvarindele ja Edgar Savisaarele. Ehk siis tänu mehele, keda Äripäev on aegade jooksul ilmselt kõige rohkem nüpeldanud. Nagu teisedki lehed.

Rahvarindest polnud olemas veel midagi peale algatuskeskuse ja esimeste tugirühmade, kui Savisaar tuli mõttele teha Rahvarindele oma ajaleht. 1988. aasta mais oli see hullumeelne ettevõtmine. Komparteil oli trüki- ja kirjastamismonopol. Iga tekst vajas trükkiminekuks tsensori heakskiitu ja isegi ajalehepaberit jagas EKP keskkomitee. Uue ajalehe asutamine oli aga eriti keeruline, selleks tuli luba küsida ka Moskvast.

Rahvarinde algatuskeskus tegutses kergetööstusministeeriumi teadusasutuse Mainor ruumides. Selle direktor Ülo Pärnits oli loonud Savisaarele teadusdirektori ametikoha. Mainori palgal olid ka paljud teised inimesed, kes lõid kaasa IME probleemnõukogus ja Rahvarinde algatuskeskuses. Ajalehe väljaandmiseks võeti nüüd tööle ka ajakirjanik Hallar Lind, kuid leheidee hakkas hooga idanema alles 1989. aasta suvel, kui Pärnits koos paari mainorlasega väliseestlase Tõnu Kerstelli kutsel Rootsi sõitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles