Läti võimuparteid jätkavad kolmepoolses koalitsioonis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine sisenemas Läti seimi hoonesse.
Naine sisenemas Läti seimi hoonesse. Foto: SCANPIX

Läti senised valitsuserakonnad paremtsentristlik Ühtsus, tsentristlik Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS) ja konservatiivne Rahvuslaste Ühendus jõudsid esmaspäeval kokkuleppele jätkata kolmepoolses koalitsioonis, ütles Ühtsuse juht Solvita Āboltiņa pärast erakondade kohtumist.

Kokkuleppe saavutamise järel on parteid valmis esmaspäeval kohtuma president Andris Bērziņšiga.

«Jõudsime kokkuleppele, et kõik kolm koalitsioonierakonda toetavad peaministrina Laimdota Straujumat, kes teeb riigipeale ettepaneku koalitsiooni jätkamiseks praeguses koosseisus,» ütles Āboltiņa.

Kui president säärase koalitsioonimudeliga nõustub, korraldatakse lähemas tulevikus kohtumised ka teiste parlamendi uude koosseisu pääsenud erakondadega, lisas Ühtsuse juht.

Koalitsioonierakonnad plaanivad lähemate ülesannete otsustamiseks uusi konsultatsioone kolmapäeval. Kui president teeb uue valitsuse moodustamise ülesandeks Straujumale, esitab senine peaminister valitsuse uue võimaliku koosseisu samuti kolmapäeval.

BNS-i andmetel on koalitsioonierakonnad jõudnud osa portfellide jagamises kokkuleppele.

Ühtsus saab esialgse kokkuleppe kohaselt lisaks peaministri kohale rahandus- ja välisministri portfellid, ZZS-i vastutusalaks jäävad tervishoiu-, põllumajandus- ja kaitseministeerium ning Rahvuslaste Ühendus jätkab kultuuriministeeriumi juhtimist.

Esialgu ei ole selgust, kellele lähevad transpordi- ning keskkonna- ja regionaalarengu portfellid. Mõlemat ministeeriumi soovib endale ZZS, kuid rahvuslased soovivad jätkata keskkonnaministeeriumi juhtimist. Ühtsus on BNS-i andmetel teatanud, et soovib Anrijs Matissi jätkamist transpordiministrina.

Tõenäoliselt jätkavad senistest ministritest uue valitsuse koosseisus Straujuma, välisminister Edgars Rinkēvičs, kaitseminister Raimonds Vējonis, põllumajandusminister Jānis Dūklavs, sotsiaalminister Uldis Augulis ja kultuuriminister Dace Melbārde.

ZZS esitab transpordiministri kandidaadiks tõenäoliselt Dana Reizniece-Ozola ja keskkonnaministri kandidaadiks Māris Kučinskise.

Rahvuslaste Ühendus on pakkunud keskkonnaministri kandidaatideks ministeeriumi parlamendisekretäri Einārs Cilinskis ja endise transpordiministri Kaspars Gerhardsi. Võimaliku rahandusministri kandidaadina on mainitud parlamendi eelarve- ja rahanduskomisjoni praegust juhti Jānis  Reirsi.

4. oktoobril toimunud seimivalimiste tulemuste kohaselt saab Üksmeele partei parlamendis 24 kohta, Ühtsus 23, Roheliste ja Talurahva Liit 21, Rahvuslaste ühendus 17, Regioonide Blokk 8 ning erakond Südamest Lätile 7 saadikukohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles