Meremehed süüdistavad EVA töögruppi mugavuslipu registri loomises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu muutis täna laeva lipuõiguse ja registrite seadust. Pildil Eesti lipp Tallinki laeva Baltic Princess ahtris.
Riigikogu muutis täna laeva lipuõiguse ja registrite seadust. Pildil Eesti lipp Tallinki laeva Baltic Princess ahtris. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti meremeeste ametiühingu (EMSA) hinnangul ei ole Eesti veeteede ameti (EVA) merenduse töögrupp tegelenud mitte laevandusettevõtetele konkurentsitingimuste tagamise, vaid sisuliselt mugavuslipu registri loomisega.

EMSA hinnangul ei ole töörühm ei ole lähtunud riiklikus arengukavas ette nähtud suunistest ning on oma kokkuvõttes ja soovitatud meetmetes läinud hoopiski vastupidist teed – teinud ettepanekud lühiajalise ja kaheldava väärtusega, sisult mugavuslipu registri loomise osas ning samas kavandanud meremeeste sotsiaalsete garantiide vähendamist või hoopiski kaotamist, seisab ametiühingu poolt majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile saadetud kirjas.

Ametiühing heidab ministeeriumile ette, et neid ei kaasatud töörühma, kus muu hulgas arutatakse ka meremeeste töötingimuste ja töökohtade üle.

Ministeeriumi määrusega kinnitatud veeteede ameti töögruppi kuulusid lisaks ametile ja ministeeriumile ka sise-, sotsiaal-, rahandus-, põllumajandus- ja justiitsministeeriumi ning Eesti Laevaomanike Liidu, merendusnõukoja, riigikogu merenduse toetusrühma, MalscoLaw Office'i, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Arengufondi esindajad.

Töögrupi eesmärk oli luua meetmed, kuidas lihtsustada välismaalaste palkamist, muuta lihtsamaks laevade registreerimist ja langetada meremeeste maksutaset tasemeni, kus see muutuks atraktiivseks reederitele. Septembris peetud merenduskonverentsil rääkis EVA vaneminspektor Eero Naaber, et töögrupp pakkus muu hulgas välja nullprotsendilise tulumaksumäära Eesti residentidest meremeestele ning sotsiaalmaksu vähendamise poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles