Kokkumäng kulleriga paljastas rahvusvahelise narkoveo

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud marihuaana.
Konfiskeeritud marihuaana. Foto: Maksu- ja tolliamet

Möödunud aasta 4. septembri kesköö paiku rullus Tallinnas D-terminalis hotell Portuse ees lahti justkui stseen märulifilmist, mille käigus said Eesti ametivõimud jälile rahvusvahelisele narkoveole, vahendas Kanal 2 teleajakiri «Radar».

Kogu lugu sai alguse möödunud aasta augusti lõpus, kui juhusliku kontrolli käigus peeti Tallinna lennujaamas kinni Portugali kodanik. MTA uurimisosakonna narkotalituse juhi Urmet Tambre sõnul tundus kahtlane, et isik võttis marsruudil Barcelona-Riia-Tallinn üheotsa pileti, sest tavaliselt planeeritakse reisi kauem ette.

Kui algul tundus, et kohvris pole midagi kahtlast, siis see muutus peagi. «Kui esimest pakendit hakati lahti tegema, nähti, et marihuaana. Seda oli natuke alla viie kilo, aga see on ikkagi väga suur kogus,» selgitas Tambre.

«Kui uurijad jõudsid sündmuskohale, oli me esimene küsimus, kuhu ta sellega minema peab. Härra ütles, et ta peab hotelli minema ja kõne ootama,» jätkas Tambre. Kõne saabuski ja selle sõnum oli, et kuller sõidaks edasi Soome.

Tambre sõnul mõeldi siis, mida edasi teha – on teada, et ühel pool on Hispaania,  teisel pool Soome ning nende vahel Eesti. Kuna riikidel oli juba varem olnud hea koostöö, otsustati proovida kõik osalised tabada.

Lepiti kokku stsenaarium: portugallane helistab temaga suhelnud hispaanlasele ning ütleb, et kaotas Tallinnas dokumendid ning kui talle kohe kedagi appi ei saadeta, viskab ta kogu marihuaana ära. Tambre sõnul loodeti, et võrgustiku kõrgematel positsioonidel tekib paanika.

Nii läkski – narkoveo organiseerija sai teada, et kohver, mis loodeti Soomes 60 000 euroga maha müüa, on Tallinna kesklinnas kinni ja kuller on valmis kohvri ära viskama. Hädas portugallasele saadeti appi Gambia kodanik.

4. septembri õhtul leidis aset kohtumine, kus Gambia kodanik pidi kohvri enda kätte võtma, et sellega siis edasi liikuda. Kuna aga tollitöötajad ei saanud marihuaanat kohvrisse panna, asendati see kohvris tavalise kapsaga.

Kohtumisel läks kõik plaanipäraselt: gambialane võttis kohvri ning mõni hetk hiljem jooksid tollitöötajad ta pikali ning kinni võeti mõlemad mehed.

Seejärel töötasid ametivõimud edasi ning peagi oli teada ka, kes on narkoveo peaorganisaator. Selleks oli Hispaania kodanik Christian Fernandez Ribero. Kohus mõistis kõik kolm meest süüdi – Eesti ametivõimudega koostööd teinud portugallane sai 8 kuud vangistust, gambialane 4 aastat ning peaorganisaator, Hispaania kodanik peab trellide taga veetma 11 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles