Regnum avalikustas Eesti piirivalve «mustad nimekirjad»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm / Scanpix / www.newspb.ru / Kollaaž Katri Karing

Vene portaal Regnum avaldas täna fotokoopiad kolmest dokumendist, kus on kirjas lätlastest vasakäärmuslaste nimed, keda ei tohi Eestisse lubada.

Läti portaal Mixnews.lv kirjutas paar päeva tagasi, et Eesti piirivalvur, kes keeldus lubamast riiki lätlastest ja leedulastest vasakäärmuslasi, unustas nende bussi kausta «musta nimekirjaga».

Portaali andmetel jäid dokumendid silma bussijuhile, kes andis need üle Läti Antifašistlikule Komiteele, mille aktivistid keelduvad neid tagastamast.

Politsei- piirivalveameti pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul ei ole Regnum.ru portaalis avaldatud fotodel ametlikud dokumendid ega kehtivat sissesõidukeeldu kandvate isikute nimekiri.

«Praeguse info kohaselt ei vasta tõele väide, nagu oleks politsei- ja piirivalveameti töötaja 31. juulil unustanud mapi teenistusdokumentidega Eesti-Läti piiril kontrolliks kinni peetud bussi,» ütles Puusepp.

Tema sõnul on võimalik, et dokumentide näol on tegemist võltsingutega. Samuti ei välistanud ta võimalust, et teenistusdokumendid on varastatud.

Regnumis avaldatud esimene dokument koosneb 22 inimese nimest ja passide numbritest. Tegemist on Läti Antifašistliku Komiteega seotud inimestega, keda ei tohi Eestisse lubada.

Teine dokument sisaldab seitset nime ja transpordivahendite numbreid, millega nad võivad ringi sõita.

Kolmas dokument on käsitsi kirjutatud ja seal on kirjas kümme nime.

Puusepa sõnul alustati täna sisejuurdlust, mis peab selgitama, kas piltidel võib olla kujutatud ametnike töömärkmeid ning kas, millal, kus ja mis asjaoludel võivad need olla sattunud kolmandate isikute kätte. Selleks on ette nähtud kuu aega, kuid selgus loodetakse saada kiiremini.

Vahejuhtum leidis aset ööl vastu 31. juulit Eesti-Läti piiril. Bussis viibinud seltskond tahtis samal päeval osaleda protestiaktsioonil 20. Eesti diviisi veteranide kokkutuleku vastu.

Samas bussis viibinud Läti poliitik Janis Kuzins väitis Riia ajalehele Tšas, et Eesti piirivalvurite tegevus on vastuolus Schengeni viisaruumis kehtivate reeglite ja Lissaboni leppega. Ta kavatseb esitada juhtunu pärast kaebuse Euroopa inimõiguste kohtule.

Öine vahtkond on varemgi Eesti piirivalvet diskrediteerida üritanud. Eelmise aasta mais teatas nende aktivist Sarkis Tatevosjan, et piiriületusel oli tema kätte sattunud võtmekimp, mis väidetavalt pidi sisaldama Koidula piirivalvepunkti ametiruumide võtmeid.

Tegelikult kimp piirivalvele ei kuulunud ning selles polnud ametiruumide võtmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles