Galerii ja arvustus: kriminaalse hõnguga söögiteater

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gurmeeteatri esimene etendus «Kriminaalne õhtusöök» pöördub tagasi Euroopa teatri juurte juurde. Ka Shakespeare'i Globe'i teatris jalutas publik etenduse ajal ringi ja lasi toidupoolisel hea maitsta.

Gurmeeteater kujutab endast Telliskivi kvartali vanasse tööstushoonesse sisse seatud restorani. Uhked ümmargused lauad, säravvalgetes kinnastes üliviisakad kelnerid ja peakokk Mihkel Heinmetsa kokkupandud kolmekäiguline eine, mida publikule etenduse käigus serveeriti.

Menüü oli järgmine:

  • Eelroog - külmsuitsu terriin, Matca tee majoneesi ja värskelt marineeritud kurgiga
  • Pearoog - 64º C öö läbi küpsenud sealiha, sibul kolme erinevat moodi, selleripüree pruunistatud või- ja muskaatpähkliga serveeritakse punapeedi-aniisi reduktsiooniga
  • Magustoit – Pavlova karamelliseeritud õunte ja Tahiti vaniljekreem koos plaksusuhkru ja palsamiäädika pärlitega
  • Juurde serveeriti Jacobs Creeki veine (kaks klaasi veini ja vesi hinna sees).

See kõik oli meeldivaks raamistikuks publiku ees ja sees hargnevale kriminaalsele loole, milles ei puudunud ehmatused, üllatused ja kohmetunud publik. Kes kardab sellist teatrit, kus publik näitemängu kaasa haaratakse, peaks «Kriminaalset õhtusööki» vaatama minema hingevärinaga. Vabalt võib juhtuda, et sind kaastakse näitemängu tegevusse.

Kuna olulise osa süžeest moodustavad üllatused ja tegemist on ikkagi kriminaallooga, ei saa siinkohal näidendi sündmustikust lähemalt rääkida. See rööviks järgmistelt vaatajatelt pool võlu. Samuti peavad saladuseks jääma näitlejate nimed – mõni neist võib olla teie lauanaaber. Õnneks on enamik kaheksast osatäitjast vähem tuntud artistid ja paljud ei pruugigi neid kohe näo järgi ära tunda. Ja nimedki on neile sellised antud, et mõjuvad hästi orgaaniliselt – täitsa tavalised eestlased.

See ei kehti aga peaosatäitja - nimetame teda siinkohal T. N. – kohta. Sel sügisel hiilgas ta juba ühes teises teatriprojektis, mis samuti toimus ebatavalises keskkonnas. Tema ongi õhtu tõeline staar, teised moodustavad vaid raamistiku, milles T. N.i täht särada saab. Mõne mehe osaks jääb olla vaid sein, mille vastu peaosaline oma vaimukuste säravaid pingpongipalle põrgatab.

Koos söömisega kestab etendus umbes kaks ja pool tundi, mille kestel publik mitmel korral üsna vabalt ringi võib kõndida, sigaretti suitsetamas ja baari külastada. Sedasama teevad ka näitlejad, nii hägustub piir trupi ja publiku vahel veelgi. Toidule võib anda kiitva hinnangu, nii eelroog kui dessert sulasid suus ja pakkusid meeldivaid maitsenüansse. Taset tõmbas maha põhiroog, mis jõudis lauda jahtunult. Loodame, et see oli esietenduse viga ja edaspidi muutub ettekandjate ja köögi töö sujuvamaks.

Daamid võiksid arvestada, et ehkki soojapuhurid ennastsalgavalt kogu etenduse vältel tööd teevad, oleks tark mõte mõni sall kaasa võtta. Härrasmeestel on lips või vähemalt triiksärk soovitatav. Kes ligi 50 euroni küündivat piletihinda kalliks ei pea, saab Gurmeeteatris nautida mitte just liiga tõsiselt võetavat, aga ülimal määral meelelahutuslikku vaatemängu.

Gurmeeteater
«Kriminaalne õhtusöök»
Esietendus 16. oktoobril 2014
Lavastajad: Diana Leesalu (Tallinna Linnateater) ja Veiko Tubin (Tallinna Linnateater)
Stsenaarium: Diana Leesalu, Veiko Tubin ja Paul Piik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles