Prokuratuur kahtlustab tohtreid loata inimkatsetes

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prokuratuur kahtlustab kahte isikut ebaseaduslikus meditsiinilise või teadusliku uuringu tegemises inimestega, kes sellest ise teadlikud ei olnud.


Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Marko Uibu märkis, et kriminaalmenetlust on alustatud 2009. aasta veebruaris karistusseadustiku paragrahvide 344 ja 345, 138 ja 392 lg 1 tunnustel. Kahtluse all on kaks isikut.

Praegu tegeleb prokuratuur Uibu kinnitusel selle kriminaalasja kohtusse saatmise küsimustega.

Nimetatud paragrahvidest nr 138 käsitleb meditsiinilise või teadusliku uuringu tegemist inimesega, kes ei olnud selleks andnud seaduses ettenähtud korras oma nõusolekut või keda enne nõusoleku andmist ei olnud teavitatud olulistest uuringuga kaasneda võivatest ohtudest. Selle eest karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Paragrahv 392 puudutab keelatud kauba või vastava kohustusliku dokumendita või riikliku registri kandeta radioaktiivse aine, lõhkeaine, narkootilise või psühhotroopse aine, narkootilise või psühhotroopse aine lähteaine, mittenarkootilise ravimi, ohtliku kemikaali või jäätme, strateegilise kauba, tulirelva või laskemoona toimetamist üle Euroopa Ühenduse tolliterritooriumi piiri või riigipiiri.

Paragrahvid 344 ja 345 käsitlevad dokumentide võltsimist ja võltsdokumentide kasutamist.

Eesti Ekspressi andmeil süüdistatakse Valga haigla juhti ning TÜ kliinikumi anestesioloogia osakonna juhatajat Andres Selli selles, et ta kasutas lõikustel uimastamiseks Eestis keelatud ainet ning TÜ emeriitprofessorit Lembit Allikmetsa selles, et ta võltsis dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles