E-residendi seadus võeti vastu erakordses üksmeeles

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis 80 poolthäälega vastu valitsuse algatatud isikut tõendavate dokumentide seaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse, mis võimaldab isikule, kes ei ole Eesti kodanik ega Eesti välismaalasest elanik, anda isikut tõendava dokumendina välja digitaalne isikutunnistus.

Seadus sisaldab regulatsiooni e-residendile digitaalse isikutunnistuse väljaandmiseks, selle kasutamise õiguspärasuse üle järelevalve teostamiseks, kehtivuse peatamiseks ja kehtetuks tunnistamiseks. Siseministri käskkirjaga võib kaaluka avaliku huvi korral E-residendi digitaalse isikutunnistuse välja anda ka isiku taotluseta. E-residendi digi-ID loomine aitab kaasa välisriikides elavate välismaalaste kaasamisele Eesti majanduse, teaduse ja hariduse ning IT-keskkonna arendamisse, muutes Eesti maailmas unikaalse lahenduse pakkujana atraktiivseks majandus-, teadus- ja hariduskeskkonnaks. Seadus jõustub 1. detsembrist.

Läbirääkimistel võttis sõna Rein Lang.

«On äraütlemata hea meel, kui kuus aastat tagasi väljakäidud idee saab lõpuks teoks. Tegemist on väga hea eelnõuga,» ütles Lang. «Kindlasti me näeme ka lähitulevikus kriitikuid, kes moel või teisel ütlevad, et see süsteem on siit logisev ja sealt logisev, et kuidas me ikka e-residentsust pakume inimestele, kellel ei ole Eestiga mingisugust seost. Kõigile nendele kriitikutele ma tahaks juba ette vastata siit Riigikogu kõnetoolist: tegemist on maailmas üsna ainulaadse asjaga ja üle hulga aja on mul Riigikogu liikmena väga hea meel hääletada asja poolt, mis on epohhi loov, millel on potentsiaal saada rahvusvahelist tähelepanu ja sellega viia Eesti asja edasi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles