Galojan leidis asüülitaotlusel uue ettekäände

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Maria Galojan
Anna Maria Galojan Foto: www.facebook.com

Asüülitaotluse lükkasid Briti kohtud Kõrgemas Kohtus juba oktoobri keskpaigas tagasi, aga Anna-Maria Galojan leidis uue ettekäände, miks teda Eestile loovutama ei peaks: «tema vaimne või füüsiline tervis.»

Sellele ettekäändele viitas Postimehele Briti kohtuameti pressiesindaja Russell Hayes, ilma rohkem täpsustusi lisamata. Tema sõnul tegi kohtunik juba oktoobri keskpaigas sisuliselt lõpliku otsuse. «Tema kaebus lükati tagasi. Selle kohta puudub kirjalik avaldus. Kohtunik ütles selle kohtusaalis välja,» ütles ta pärast istungit Postimehele.

Aga Galojan muutis oma esialgse taotluse alust, mistõttu päris lõplikku otsust ikka veel ei ole. Täna teatas Hayes, et kohus koguneb taas kahe nädala pärast.

Galojani esindajatele anti lisaaega uute dokumentide esitamiseks. Eestlanna, keda Eesti riik süüdistab 60 000 euro omastamises, on Suurbritannia venivat kohtubürokraatiat ära kasutades juba üle kahe aasta vabaduses viibinud.

Galojan pidi 2012. aasta veebruaris hakkama Eestis kandma viie kuu pikkust vanglakaristust, kuid ei ilmunud selleks kohale, vaid põgenes Suurbritanniasse ja palus sealt varjupaika. Alles suvel jõudis Galojani asi Londoni Westminsteri magistraadikohtusse, kus otsustati Galojan Eestile loovutada.

Galojan vaidlustas otsuse, mistõttu 17. oktoobril kohtuistung toimuski. Ametlikult käib kohtuasi Galojani ja Eesti justiitsministeeriumi vahel. Põhjuse juures, miks lõpliku kohtuotsuse tegemine edasi lükati, jääb justiitsministeerium napisõnaliseks. Nende sõnul andis kohus Galojani kaitsjatele aega «esitada oma täiendavad seisukohad tema Eestile loovutamise osas.»

Postimehel pole õnnestunud Galojani ega tema esindajaid viimase kuu jooksul tabada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles