Talv toob kõrvaltänavatele uued sahad

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Keskkonnateenuste ASi Lõuna regiooni juhi Kalle Voogla sõnul hakkab ettevõte Tartu kõrvaltänavate talihoolduseks soetatud Valtra traktoreid suvel kasutama parkide ja teeäärte niitmisel. Kui talunikud soovivad neid masinad appi heinateole, ei öelda ka neile ära.
Eesti Keskkonnateenuste ASi Lõuna regiooni juhi Kalle Voogla sõnul hakkab ettevõte Tartu kõrvaltänavate talihoolduseks soetatud Valtra traktoreid suvel kasutama parkide ja teeäärte niitmisel. Kui talunikud soovivad neid masinad appi heinateole, ei öelda ka neile ära. Foto: Kristjan Teedema

Lõviosa Tartu tänavatest hoiab sellest sügisest puhtana Eesti Keskkonnateenuste Lõuna regioon. Et jõud kõvasti suuremaks läinud tööpõllust ikka üle käiks, soetas ettevõte talviseks tänavapuhastuseks kümme uut traktorit.

Kollaste kriipimata sahkade ja läikiva värviga kaheksa Valtra traktorit seisid eile Tähe ja Sepa tänava ristis Eesti Keskkonnateenuste Lõuna regiooni õues sirges reas. Veidi kaugemal olid stardivalmis veel kaks uut laadursüsteemiga Valtrat, millel saab saha asendada kopaga.

«Reguleeritav sametkattega iste, reguleeritav rool, stereo ja ka konditsioneer, kuigi tegu on talihooldustehnikaga,» tutvustas Eesti Keskkonnateenuste Lõuna regiooni juht Kalle Voogla uusi Valtraid lähemalt. «Väga mugav juhtimissüsteem, ei pea kange kabiini pidi taga otsima.»

Miljon ruutmeetrit

Kümme uut Valtrat ostis ettevõte veidi vähem kui poole miljoni euro eest selleks, et 2017. aasta kevadeni Tartu kõrvaltänavaid hooldada. «Kõiki kõrvaltänavaid hooldab nüüd mitme firma asemel üks firma,» selgitas Tartu linnavalitsuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg. «Kõrvaltänavate hooldaja leidmiseks korraldatud hankel ei olnud linn enam jagatud viieks piirkonnaks nagu seni. Kui kõigil tänavatel on ühtne masinapark, siis saame ka töö tulemuse ühtlasema.»

Tartus on hoolduse all miljon ruutmeetrit ehk 180,5 kilomeetrit kõrvaltänavaid. Eesti Keskkonnateenuste Lõuna regioon hoiab neid lepingu järgi külmal ajal puhtana selle aasta 15. oktoobrist 2017. aasta 15. aprillini.

Lisaks kõrvaltänavatele tuleb ettevõttel talvel sõidetavad hoida üle linna ka 12,3 kilomeetrit rattateid. «Uues hankes oli tingimus, et talvel peavad puhtad olema ka suuremad rattateed,» ütles Madis Tammeorg. «Igat väikest juppi me veel hooldama ei hakka, töösse lähevad põhilised liinid.»

Pea- ja bussiliiklusega tänavad on endiselt jagatud kahte piirkonda: läänepiirkonna (Narva mnt - Riia tn - Võru tn joonest lääne ehk Tallinna poole jääv osa Tartust) 58 kilomeetrit hõlmavate sõiduteede talihooldust teeb Tänavapuhastuse AS ning idapiirkonna (Narva mnt - Riia tn - Võru tn joonest ida poole, koos piiritänavate ja suuremate sildadega) 62 kilomeetril AS Eesti Keskkonnateenused.

Talv annab tööd

Et tööd ja traktoreid on Eesti Keskkonnateenuste Lõuna regioonil nüüd rohkem kui varem, palkab firma hooajaks ehk 1. novembrist 15. aprillini juurde talihoolduse traktoriste, vabu kohti veel on. «Vanasti oli see peamiselt tudengite töökoht,» märkis Kalle Voogla ja lisas, et ka tema esimene, peamiselt öine töökoht oli 1980. aastal kooli kõrvalt toonases spetsautobaasis talihoolduse traktoril.

Tali taeva ei jää ja suure tõenäosusega saavad õige pea tööd liiva- ja soolapuisturid, mis igal talvel esimesena välja sõidavad. «Novembri alguses ja keskel läheb ilm kergelt miinusesse,» ütles hoolega ilmateadet uuriv Kalle Voogla. «Külmaks peaks minema novembri lõpus, aga loodust ei tea kunagi ette. Ehk hakkavad uued traktorid lund lükkama juba varem.»

Uued tööloomad

• Tartu kõrvaltänavaid hakkavad talvel puhtana hoidma Valtra A-seeria traktorid, millele tootja pani tehases alla linna sobivad rehvid ning seadis ette reguleeritava laiusega sahad. Saha suurim laius on 2,8 meetrit.

• Kui gaasipedaal põrandani suruda, on traktori võimsus kuni 100 hobujõudu.

• Suurim kiirus 40 km/h. Tühermaal võib võimaluse korral lund lükates tuisata ka kiirusega 20 km/h. Kitsastel aedade ja hekkidega palistatud kõrvaltänavatel naljalt üle 3 km/h sõita ei saa.

Allikas: Eesti Keskkonnateenuste ASi Lõuna regioon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles