Lõhe punase veiniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Britt Paju

Kala on ikka harjutud pigem valge veiniga seostama, kuid ka lõhe ja kergema punase veini kooslust ei tasu peljata, ütleb toidublogija Britt Paju.

Juuresolevas toidus on kala ja punavein kokku saanud läätsedega, mis toidulaual samuti vaheldust pakuvad.

Küpsetatud lõhe läätsede ja punase veiniga

Neljale kuni kuuele

•    U 1 kg lõhefileed

•    1 sl võid

•    200 g läätsi (Beluga või rohelisi)

•    50 g hakitud suitsupeekonit

•    1 hakitud sibul

•    2 hakitud küüslauguküünt

•    1 u 1 cm kuubikuteks hakitud porgand

•    1 hakitud sellerivars

•    1 loorberileht

•    1 tl Dijoni sinepit

•    200 ml kergemat kuiva punast veini (nt Pinot Noir)

•    300 ml vett

•    paar oksa värsket või 0,5 tl kuivatatud tüümiani

•    peterselli, soola, pipart, pisut oliiviõli

Eemalda kalalt soomused ja luud. Tee nahale u 3 cm vahedega kerged lõiked ja maitsesta mõlemalt poolt soolaga.

Kuumuta sügavamal pannil sibul koos või ja peekoniga u 5 minutit, lisa seller, porgand ja küüslauk ning kuumuta veel pisut. Loputa läätsed veega ja vala köögiviljadele. Lisa vesi, vein, sinep, loorber ja tüümian ning keeda u 5 minutit.

Vala läätsesegu ahjuvormi, aseta peale lõhe, nahk ülespoole. Määri kala pealt sortsu oliiviõliga. Küpseta 180 ˚C ahjus u 20 minutit, siis  kuumuta täisvõimsusel grilli all veel paar minutit, et kalanahk muutuks krõbedaks. Tõsta kala vaagnale. Maitsesta läätsesegu soola-pipraga ja vajadusel kuumuta veel paar minutit segades, et liigne vedelik aurustuks. Tõsta läätsed kala juurde, puista peale hakitud peterselli ja tüümianilehti. Paku toidu kõrvale head saia ja värsket salatit, ka klaasike veini ei tee paha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles