Üheksa viisakusreeglit nutitelefoni kasutajale

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nutitelefonid on saanud paljude inimeste elu lahutamatuks osaks ning enam ei ole võõras ka mõiste «nutisõltuvus». Eneselegi teadvustamata kipuvad peamiselt just nutisõltlased end unustama ja seltskonnas ebaviisakalt käituma.

Nutitelefonide tulekuga on paljuski muutunud ka inimestevaheline suhtlemine, kirjutab Huffington Post. Siinkohal tasuks nutitelefoni omanikel meeles pidada mõningasi viisakusreegleid, mida järgides käitud lugupidavalt ümbritsevate inimeste suhtes.

Kasuta vibreerimisfunktsiooni asemel «Ära sega» võimalust

«Ära sega» («Do Not Disturb») funktsioon lülitab välja kõik märguanded, ehkki taustal võetakse neid endiselt vastu. Kui telefon pidevalt vibreerib (sõltub ka vibratsiooni tugevusest), häirib see suure tõenäosusega samas ruumis viibijaid, kellel on raske seda ignoreerida.

Ära hoia telefoni laual

Kui sa hoiad seltskonnas viibides oma telefoni laual ja see vilkuma hakkab, tuletab see teistelegi meelde, et peaks oma telefoni vaatama. See tapab inimestevahelise suhtluse.

Räägi, mis sa teed

Vahel tekib seltskonnas olukord, kus on vaja oma nutitelefoni kasutada. See on mõistetav, kuid sel juhul tasuks selgitada, mida sa parajasti teed. Vastasel juhul arvatakse kõige hullemat, näiteks seda, et seltskond on liiga igav ja seetõttu suhtled sa pigem kas teistega või mängid mänge.

Telefoni näppimine igal pool

Kui sa saadad sõnumeid autoroolis, siis ei ole see mitte ainult ebaviisakas, vaid lausa hullumeelne käitumine. Ja mitte ainult roolis, inimesed teevad seda igal pool: jalgrattaga sõites, inimestega rääkides, restoranis toitu tellides, süües, juues… See on ebaviisakas teiste inimeste suhtes. Samuti on uurimustes leitud, et kõike korraga hästi teha ei saa. Näiteks kinnitab Stanfordi Ülikooli uurimustöö, et kui teha samaaegselt mitut asja, ei ole ajul võimalik kõigega väga hästi toime tulla.

Vaata üle telefoni privaatsussätted

Keela sõnumite eelvaade nutitelefoni avakuval. Nii austad nende privaatsust, kellega sa suhtled. Samuti kasuta ekraanilukku, veendumaks, et vestlused oleksid võõraste silmade eest kaitstud.

Küsi luba piltide vaatamiseks

Kui sulle ulatatakse telefon, et näidata ühte konkreetset pilti, siis ei tähenda see automaatselt, et sul on vaba voli vaadata läbi kogu pildialbum.

Lõpeta kõige jäädvustamine

Paljud nutitelefoni omanikud kipuvad jäädvustama ja jagama kõiksugu sündmusi, kuid see võib jällegi häirida neid, kes püüavad hetke nautida. Eriti kehtib see toidu pildistamise ja kontserdite filmimise kohta. Enne, kui sa nutitelefoni järele haarad, et kõike ja kõiki pildistada või filmida, mõtle, miks sa seda teed ja ega sa sellega teisi inimesi ei häiri.

Ära kuula liiga kõvasti muusikat

Lähemal seisvad inimesed kuulevad kõrvaklappidest tulevat muusikat ja see on häiriv. Pealegi kuuldakse seda vaid osaliselt, mis rikub nendegi rõõmu, kellele muidu su muusika meeldiks.

Loobu telefonist lühiajaliselt

Aeg-ajalt tehnoloogiaseadmetest puhkamine parandab inimeste heaolu. See periood ei pea olema nädalapikkune, tee lühikesi pause iga päev. Kui lähed õhtusöögile, jäta telefon koju. Nii ei ole ahvatlust pidevalt e-kirju vaadata ja vestlust häirida. Kui sa ütled kaaslastele, et jätsid telefoni koju, lülitavad ehk nemadki oma nutiseadmed välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles