Ministeerium tunnistab probleeme erakoolide rahastamise seadusandluses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asso Ladva
Asso Ladva Foto: Margus Ansu

Haridus- ja teadusministeerium tunnistab riigikohtu teisipäevase otsuse valguses, et erakoolide rahastamise seadusandluses on probleeme.

«Riigikohus otsustas, et põhiseadusvastane on olukord, kus riik pole seadusega kehtestanud süsteemi, kuidas kohalikud omavalitsused riigilt erakoolidega arveldamiseks raha saavad,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva BNSile.

«Erakoolidega arveldamise kohustus kehtib erakooliseaduses edasi ja arveldamine kui selline pole põhiseadusevastane,» lisas Ladva.

Ladva kinnitusel ministeerium ja riigikogu alles tutvuvad kohtuotsusega. «Ministeerium lähtub oma tegevuses riigikogu kui seadusandja antud suunistest, mistõttu analüüsime selle mõjusid ning oleme valmis riigikogus arutama, kuidas riigikohtu otsuse valguses edasi minna,» sõnas Ladva.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul soovib linn riigilt tagasi saada seni makstud summad, samuti taotleb linn edaspidi riigilt raha erakoolide rahastamisel osalemiseks. Sama kehtib ka hariduslike erivajadustega laste koolide kohta.

Riigikohus otsustas rahuldada Tallinna linnavolikogu taotluse ning tunnistas põhiseadusega vastuolus olevaks selliste õigustloovate aktide andmata jätmine, mis sätestaksid kohaliku omavalitsuse üksustele erakooliseaduse pandud kohustuste rahastamise riigieelarvest.

Riigikohus asus seisukohale, et põhiseaduse kohaselt ei ole erakooliseadusest kohalikele omavalitsustele tulenev kohustus rahastada eraüldhariduskoolide tegevuskulusid käsitatav kohalike omavalitsuste olemusliku ülesandena.

Riigikohus on seisukohal, et tegemist on kohalikele omavalitsustele pandud kohustusega, mille rahastamine peab tulenevalt põhiseadusest toimuma riigieelarvest. Seetõttu on põhiseadusega vastuolus selliste õigustloovate aktide andmata jätmine, mis sätestaksid omavalitsuse üksustele erakooliseadusega pandud kohustuste rahastamise riigieelarvest.

Tallinna linnavolikogu esitas tänavu juuni riigikohtule taotluse tunnistada põhiseaduse vastaseks olukord, kus Eesti riik ei ole kehtestanud regulatsiooni, mis tagaks erakooliseaduses sätestatud kohustuse rahastamise riigieelarvest või kui riigikohus leiab, et tegemist on kohaliku omavalitsuse kohustusega, tunnistada erakooliseaduse vastav paragrahv kehtetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles