Videomeenutus: maailma ühest kuulsamast spordisündmusest möödub 40 aastat

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhammad Ali (vasakul) ja George Foreman Kinshasas poksiringis.
Muhammad Ali (vasakul) ja George Foreman Kinshasas poksiringis. Foto: SCANPIX

Homme möödub 40 aastat spordimaailma ühest legendaarsemast sündmusest, kui 1974. aasta 30. oktoobril läksid Kongo pealinnas Kinshasas poksiringis vastamisi George Foreman ja Muhammad Ali.

Toonane raskekaalu poksi tiitlimatš sai endale nimeks «The Rumble in the Jungle» ning kaheksanda raundi nokaudiga võitis matši Ali, kes tõusis väljakutsujana taas maailmameistriks. Tiitlikaitsjana matšile tulnud Foreman oli enne seda duelli võitnud profikarjääri kõik 40 matši, Ali aga oli saanud kirja 44 võitu ja kaks kaotust. Toonast matši on nimetatud ka 20. sajandi suurimaks spordisündmuseks.

Foremani ja Ali matš peeti Kinshasas, kuna kohtumise promootoriks olnud Don King’il oli vaja sponsoreid, kes maksaksid mõlemale sportlasele välja nende preemiarahad. Siinkohal tuli talle appi Kongo president Mobutu Sese Seko, kes pakkus matši toimumiskohana välja just Kinshasa.

Huvi matši vastu oli ülemaailmselt tohutu ning paljude hinnangul oli väljakutsuja Ali toona maailma kuulsaim inimene. «Ta võis minna igas maailma riigis tänavale ja koheselt olid tema ümber inimesed. Ta oli kuulsam USA presidendist, Inglismaa peaministrist ning Rooma paavstist,» teatas Foremani pressiesindaja Bill Caplan The Telegraphile Ali kohta.

Kuulsaks on saanud ka Ali matšieelne pressikonverents, kus ta rääkis kujundlikult oma trennidest: «Olen selle matši eel teinud uusi asju. Maadlesin krokodilliga, kähmlesin vaalaga, panin välgul käed raudu ja viskasin ta vangikongi. Alles eelmisel nädalal tapsin ma kivirahnu, seejärel vigastasin kivi ja saatsin tellise haiglavoodisse. Ma olen nii karm, et isegi meditsiin jääb haigeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles