Vatikani Sixtuse kabel sai uue õhutussüsteemi ja LED valgustuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sixtuse kabel
Sixtuse kabel Foto: SCANPIX

Vatikan teatas, et sealne kuulus Sixtuse kabel sai tänapäevase õhutusüsteemi ja kõrgtehnoloogilise valgustuse, mis aitavad kuulsat laemaali ja freskosid paremini esile tuua ja säilitada.

Uus õhukonditsioneerisüsteem aitab kahandada õhus leiduvat tolmu ja niiskust, mis võib freskosid kahjustada, edastab BBC.

Aastas külastab Sixtuse kabelit umbes kuus miljonit inimest, kellest jääb sinna kehaniiskust ja soojust ning väljahingamisel süsihappegaasi.

Uued LED valgustid aga aitavad energiat kokku hoida ning toovad kuulsa kunstiteose detailid paremini esile. Kabelis on kokku 7000 uut LED valgustit.

Vatikani asjatundjate arvates säästab uus valgustus energiakulu 80 protsendi ulatuses.

Sixtuse kabeli freskode seas peetakse kõige kuulsamaks seda, millel on kujutatud habemega jumalat Adamat ellu äratamas. Uus valgustus toob paremini esile ka neid fresko osi, mis varem mõnevõrra varju jäid.

Uue õhukonditsioneerisüsteemi puhul liigub õhk aeglasemalt läbi suure ruumi ning see aitab freskosid paremini säilitada.

Niiskuse, õhuliikumise ja õhutemperatuuri kontrollimiseks on kabeli seintele paigutatud ka 70 sensorit. Samuti on kaamerad, mis jälgivad ruumis toimuvat.

Asjatundjate sõnul ohustavad kuulsaid freskosid enim tolm, inimeste kehast eralduv niiskus ja süsinikdioksiid.

Sixtuse kabeli varasem õhukonditsioneerisüsteem pärines 20 aasta tagusest ajast, kui paika külastas aastas vaid 1,5 miljonit inimest.

Uue süsteemi rajamiseks kulus kolm aastat ning see läks maksma kolm miljonit eurot.

Vatikani muuseumi juht Antonio Paolucci sõnas, et uued freskosid kaitsvad süsteemid pandi kunstnik Michelangelo 450. surma-aastapäeva auks.

Sixtuse kabeli laemaalingu autoriks on kuulus Itaalia renessansikunstnik Michelangelo, kelle teos valmis 1512. Maali «Viimne kohtupäev», mis asub kabeli altariseinal, peetakse tema parimaks teoseks.

Kabelis on ka selliste kuulsate kunstnike nagu Sandro Botticelli, Piero Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio ja Cosimo Roselli teoseid.

Sixtuse kabel sai oma nime paavst Sixtus IV järgi ning seal toimuvad konklaavid.

Selle kabeli viimane suurem restaureerimine vältas 14 aastat ja lõppes 1994. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles