Eesti Pank võitleb buumiga

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Hansson (vasakul) ja Madis Müller põhjendasid eilsel pressikonverentsil piirangute kehtestamist ohuga kinnisvarahindade kasvuks.
Ardo Hansson (vasakul) ja Madis Müller põhjendasid eilsel pressikonverentsil piirangute kehtestamist ohuga kinnisvarahindade kasvuks. Foto: Peeter Langovits

«Võrreldes kuue kuu taguse perioodiga on kinnisvaraturg selgelt taltunud,» kinnitas Eesti Panga asepresident Madis Müller eile toimunud pressikonverentsil, kus ta koos panga presidendi Ardo Hanssoniga tutvustas eluasemelaenude piiranguid, mis hakkavad kehtima järgmise aasta algusest. Piiranguid on kolm.

Eluasemelaenu summa tagatise ehk soetatava eluaseme piirmääraks on 85 protsenti, Kredexi käendusega laenude puhul võib see ulatuda 90 protsendini. See tähendab, et laenuvõtja peab ise oma vahenditest mängu panema vähemalt 15 protsenti eluaseme maksumusest.

«Me ei taha näha sellist olukorda, kus pangad katavad kogu summa,» selgitas Hansson.

Teine tingimus on, et laenuvõtja laenumaksed ei tohi ületada 50 protsenti laenumaksja netosissetulekust, ning kolmanda tingimusena kehtestatakse eluasemelaenu maksimaalseks tähtajaks 30 aastat.

Lubatud on ka erandid – kuni 15 protsenti kuu jooksul antud laenumahust võib anda piirmäärasid ületavate tingimustega.

Nõuded hakkavad kehtima kõigile Eestis tegutsevatele pankadele.

Madis Müller ütles, et pankadel on kehtestatud laenutingimustele oma sisemised reeglid ja need vastavad päris hästi keskpanga kehtestatavatele tingimustele. «Need tingimused ei peaks täna pankade käitumist mõjutama ega oluliselt eluasemelaenude tingimusi ja nende väljastamist mõjutama,» arvas Müller.

«Tegelikult ei muutu märkimisväärselt mitte midagi,» kommenteeris kehtestatavaid nõudeid Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. «Neil, kes on väga hea maksevõime ja väga hea sissetulekuga, on ikka võimalus võtta null-omafinantseerimisega laenu, kui neil on lisatagatis,» lisas ta.

Loe pikemalt Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles