Festival annab noortele tiivad

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elleri muusikakooli helistuudios tegi eile lõuna paiku proovi ansambel Innersound, kus laulab Elina Hokkanen, mängib kitarri Johannes Laas (vasakult), löökpille Jan Kulbin ja bassi Karl Tammaru. Bänd esineb festivali kavas laupäeval õhtul Genialistide klubis.
Elleri muusikakooli helistuudios tegi eile lõuna paiku proovi ansambel Innersound, kus laulab Elina Hokkanen, mängib kitarri Johannes Laas (vasakult), löökpille Jan Kulbin ja bassi Karl Tammaru. Bänd esineb festivali kavas laupäeval õhtul Genialistide klubis. Foto: Kristjan Teedema

Milleks on tarvis festivali IDeeJazz? Hea muusika sõbrad saavad kontsertidel kindlasti elamusi, aga seda muusikapidu on tarvis ka instrumentalistidel ja vokalistidel, eriti just nende noorematel kolleegidel.

Üks seekordsel festivalil esinevaid noorte muusikute bände on Innersound. Eile hommikul Elleri muusikakooli uue maja stuudios proovi teinud ansambli trummar Jan Kulbin ütles, et programmis ülesastumine annab kogemusi.

Ta tõi võrdluseks spordi. Kui ikka teha mingil alal trenni, tekib soov ka võistelda publiku ees. «See annab väga hea tunde,» lisas ta.

Kitarristist bändikaaslane Johannes Laas rääkis, et väljund on muusikule väga oluline, ainult prooviruumis istumisest ei piisa. Olgu kuulajaid kas või kolm – staadionitäit on noorel muusikul alguses utoopiline oodata –, annab muusika jagamine siin ja praegu kirjeldamatult lennuka tunde.

Korraga mitmes ansamblis

Johannes Laasil on võimalus minna kuulajate ette nii Innersoundi kui ka ansambliga Five Quarters Quintet, mis mängib muusikat austusavaldusena legendaarsele ameerika džässkitarristile John Leslie Wes Montgomeryle. Ansambel tuli kokku spetsiaalselt IDeeJazzi puhuks, mil bänd annab ka debüütkontserdi.

Seesama noor tartlasest kitarrist osaleb veel festivali kõrvalprogrammi ID+ kontserdisarjas «Viis jazzi verstaposti».

Johannes Laasi põhiline ansambel on praegu siiski Innersound. Sest parajasti käib üleriigiline ansamblite konkurss «Noortebänd 2014», kus ansambel pääses eelmisel pühapäeval Tartu eelvoorust poolfinaali. Finalistid selguvad 14. ja 15. novembril Tallinnas.

Oleg Pissarenko algatatud festivali IDeeJazz tänavuses kavas on noorte ja nooruslike koosluste kõrval Peeter Volkonski ideest sündinud ansambel E = mc2, mis tegi debüüdi aastal 1983.

Pissarenko soovis tänavusel muusikapeol tõsta auväärsesse keskmesse Volkonski koos ühe tahuga tema senises muusikalises tegevuses. Volkonski pakkus välja ansambli E = mc2, mille ühe kontserdisalvestise on ta pannud heliplaadina oma raamatu «ISBN 978-9985-9980-6-9» vahele.

Bändis mängivad muusikud, kes on kostümeeritud ja jumestatud – Pissarenko loodab siin Vanemuise abile – füüsikuteks.

See läheb hästi kokku tänavuse IDeeJazzi ühe ideega. Nimelt huvitab Pissarenkot muusika seotus eluga. «Minu jaoks on muusika igas mõttes elu osa,» ütles ta. «Seepärast üritamegi jazzi ja muusikat laiemalt siduda väga erinevate eluvaldkondadega.»

Teaduse ja muusika ühisosa

Teaduse ja muusika ühisosa leidmiseks on tänavuse festivali üks osa teaduskeskuses Ahhaa. «Mulle tundub, et peaksime teadlastega rohkem koostööd tegema,» lisas Pissarenko.

Siinkohal rääkis ta ühest ameerika teadlaste tehtud uuringust. Nagu selgus, leidsid nad, et džässmuusiku aju on improviseerimise ajal suurimas võimalikus aktiivsuses võrreldes kõikide teiste tegevustega erinevates eluvaldkondades.

Tartu džäss- ja rütmimuusika festival IDeeJazz 2014 toimub täna, laupäeval ja pühapäeval ning toob kuulajate ette muusikuid mitmest põlvkonnast ja muusikat mitmest žanrist.

Kolmel põhiprogrammi laval – Tartu Jazzklubis, Tartu Uues Teatris ja Genialistide klubis – astub ühtekokku lavale 11 kollektiivi. Kõrvalprogramm ID+ kutsub nii Tartu Jazzklubisse kui ka Ahhaa keskusesse.

Festivali põhiprogramm on mitmekesisem kui kunagi varem. Kõlab muusika bluusist, svingist ja vene klassikutest kuni proge, klubibiitide, indie-popi ja nüüdisaegse modernse džässini välja.


Kolmel päeval

• IDeeJazzi põhiprogrammis esinevad täna Tartu Jazzklubis (Ülikooli 20) kell 20 Andres Roots & Raul Terep, trio Carrot Lights ja ansambel Five Quarters Quintet.

• Laupäeval esinevad põhiprogrammis Tartu Uues Teatris kell 18 Heliotroop, Kruglovi-Sooääre kvartett, Maimztet ning Peeter Volkonski ja E = mc2.

• Laupäeval esinevad Genialistide klubis kell 22 Cirkl, Cyber Café ehk trio Veski-Rubina-Mölder, Innersound ja SoundHouse.

• IDeeJazzi lisaprogrammis ID+ on kavas laupäeval Tartu Jazzklubis prii sissepääsuga üritused: kell 12 Ladina-Ameerika rütmikool noortele ning kell 13–17 «Viis jazzi verstaposti», milles tuleb kuulajate ette igal täistunnil erinevas stiilis muusikat.

• ID+ kavas on pühapäeval kell 12–19 Ahhaa keskuse piletiga üritus «ID+ muusika ja teaduse puutepunktis».

• Ahhaas on kavas töötoad, teadusteater, rütmikool, dokfilm, kontsert-kohtumine Tõnis Mägiga ning festivali lõppkontsert, mille annab Jana Kütt Quintet.

Allikas: IDeeJazz

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles