Saunatragöödia põhjus: liiga aurune saun?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel peetud saunatamise MM Soomes Heinolas lõppes ühele finalistile raskete põletushaavade, teisele surmaga.
Nädalavahetusel peetud saunatamise MM Soomes Heinolas lõppes ühele finalistile raskete põletushaavade, teisele surmaga. Foto: SCANPIX

«Liiga pikaajaline ja kuum saunatamine võib nõrgendada inimese otsustusvõimet, ta ei saa enam aru, mis on ohtlik, mis mitte, » arvas Soome päästeameti Töölö osakonna traumatoloog Lauri Handolin. Soome Saunaseltsi arstist esimehe Lasse Lehtose sõnul aga sai võistlejatele saatuslikuks leiliruumis olnud liigne kuum veeaur.

«Suures kuumuses võivad inimese tajud niivõrd muutuda, et ta ei suuda enam vastu võtta mõistlikke otsuseid,» ütles Handolin ajalehele Helsingin Sanomat.

Handolini sõnul ei usu ta, et võistlejad oleksid kuue minuti jooksul 110-kraadises saunas leilitades surnud vedelikupuudusesse.  

«Nii kergesti inimene ei dehüdreeru. Kõva saunatamise tulemusel hakkab vaid inimese nahk punetama,» nentis ta.

«Kuumal veeaurul on suur osa selles, miks Heinola saunatamise-MM lõppes tragöödiaga,» nentis Saunaseltsi esimees Lasse Lehtonen ajalehele Ilta-Sanomat.

«Saun oli nagu auruti. Türgi saun soome sauna temperatuuril,»  iseloomustas Lehtonen.
«Veeaur «sööb» leiliruumist hapniku, selle tõttu ongi kuuma niisket temperatuuri nii raske taluda. Kuivas leiliruumis võib välja kannatada isegi 140-kraadiseid temperatuure,» ütles ta.

Meilahti haigla valvearst Mika Lehto ütles nädalavahetusel, et 110-kraadise sauna veeaur võib kergesti tekitada põletusi ja kuumarabandust.

«Teoreetiliselt on sellises kuumuses saunatades saada võimalik põletushaavu, kuid ilma, et saunataja puutuks kokku kuumade esemete või veega, siiski ebatõenäoline,» nentis ta.

Handolini sõnul võib alkohol või mõni haigus, näiteks epilepsia, samuti muuta kõva saunatamise eluohtlikuks. Handolin pidas võimalikuks, et ka nendel teguritel võis tragöödias oma osa olla.

Tema sõnul ei tohiks noorele ja tervele inimesele isegi väga kõrges kuumuses saunatamine mingeid terviseriske tekitada.

Suurärimees Vesa Keskinen teatas, et jätkab endiselt saunatamise MM-võistluste korraldamist. Keskinen tõdes, et võistluse reeglid vaadatakse siiski koos meditsiiniasjatundjatega põhjalikult läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles