Tallinna Vesi tahab monopolide seaduse muutmist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraan.
Kraan. Foto: Sille Annuk

Tallinna Vesi saatis börsiteate, milles arvustab monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadusega seonduvat.


Tulenevalt sellest seadusest hakkab alates 1. novembrist ettevõtte tariife kinnitama konkurentsiamet, mitte enam Tallinna linnavalitsus. Muutuse mõju on ASi Tallinna Vesi teatel neile veel ebaselge, kuna konkurentsiamet ei ole määratlenud hinnakujunduse metoodikat ega teenusstandardeid, mida ettevõttel täita tuleb.

Nii Tallinna Veel kui Tallinna linnal tuleb ettevõtte teatel astuda konkurentsiametiga professionaalsesse ja avatud dialoogi, et tagada kehtiva teenuslepingu nõuetest kinnipidamine. Tänaseni ei ole Tallinna Veega siiski professionaalseid arutelusid peetud, väitis ettevõte.

Paari viimase nädala jooksul on konkurentsiamet andnud meedia vahendusel mitmeid kommentaare, väites, et «Konkurentsiameti poolt läbi viidud ASi Tallinna Vesi majandustegevuse analüüsile võiks vee hind Tallinnas langeda 20-25 protsenti». Enne, kui sellised väited omandavad majandusliku usaldusväärsuse, tuleb läbi viia põhjalik analüüs ettevõtte eelneva perioodi tegevuse ja tulemuste kohta, kasutades parimatele rahvusvahelistele tavadele tuginevaid põhimõtteid, arvab Tallinna Vesi.

Konkurentsiameti simulatsioon sisaldab ettevõtte sõnul mitmeid aspekte, mis vajavad edasist arutelu, kuna kasutatud regulatsiooni põhimõtted ei vasta rahvusvaheliselt tunnustatud majandusregulatsiooni põhimõtetele. Näiteks ei ole selge:

  1. milliseid teenusstandardeid peab ettevõte täitma alates 2010.a novembrist;
  2. kuidas on ASi Tallinna Vesi erastamisväärtus kajastatud investeeritud kapitali arvutuses;
  3. millist metoodikat kasutatakse kaalutud keskmise kapitalikulu arvutamisel;
  4. milliseid põhimõtteid kasutab konkurentsiamet investeeritud kapitali ostujõu kaitsmiseks inflatsiooni eest;
  5. kas konkurentsiamet on arvutanud ASi Tallinna Vesi tulukust alates erastamisest ning kas konkurentsiamet usub, et AS Tallinna Vesi on olnud liiga kasumlik kogu erastamisjärgse perioodi jooksul.

Seaduse praegune sõnastus ei taga Tallinna Vee arvates sõltumatust, kuna seaduse järgselt saab ettevõte vaidlustada konkurentsiameti poolt kehtestatud meetodeid ja nende otsuseid kohtueelselt ainult konkurentsiametis Seda põhimõtet tuleks ettevõtte arvates muuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles