Kalle Muuli: Sorose õhulend

Kalle Muuli
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. oktoobril 1989 maandus Tartus multimiljonär Soros.
24. oktoobril 1989 maandus Tartus multimiljonär Soros. Foto: Erakogu

Veerand sajandit tagasi maandus Tartus väliskülalistega lennuk, mis pani kihama kogu linna. Mitte sellepärast, et Tartu oli Nõukogude pommituslennukite üksuse tõttu olnud ligi pool sajandit välismaalastele suletud linn. 1989. aasta sügisel käis Tartus turiste juba palju ja Ülenurme lennuväli oli isegi juba paari välismaist transpordilennukit näinud.

Kõneainet pakkus hoopis see, et õhusõitu kasutas Tartu külastamiseks multimiljonär George Soros. Rõhutamaks oma sõltumatust, ei lennanud ta Moskva kaudu nagu tavaks, vaid rentis lennufirmalt Aeropol väikelennuki ja sõitis 24. oktoobril 1989 Eestisse Poolast. Tartlaste jaoks oli Sorose õhudessant tähtis sümbol, sest Raadilt pidevalt startivad ja maanduvad sõjalennukid alandasid põhjamaade üht vanimat ülikoolilinna.

Soros oli juba asutanud heategevusfondid oma kunagisel kodumaal Ungaris (1984) ja Moskvas (1987). Sidemed Eesti ja teiste Balti riikide poliitikute ja majandusinimestega lõi ta samuti oma Moskva heategevusfondi kaudu. Selleks kasutas ta ära 1989. aasta kevadel kokku tulnud NSV Liidu rahvasaadikute kongressi. Naiivne oleks muidugi arvata, et rahvasaadikute elukohas Moskva hotellis võis midagi toimuda KGB teadmata, aga just seal, noore majandusteadlase Ivar Raigi hotellitoas toimus Sorose esimene salakohtumine Eesti esindajatega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles