Meeri-Mall Aul: Lasnamäe on justkui maalimata maal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe linnulennult. Laagna tee, Lasnamäe kanal. Kotka sild.
Lasnamäe linnulennult. Laagna tee, Lasnamäe kanal. Kotka sild. Foto: Toomas Huik

Meeri-Mall Aul kirjutab värskes Sirbis, et Lasnamäe on justkui maalimata maal.

Kalamaja kunagisest eduloost on saanud üsna kiirelt tempokas kesklinnastumine. Endine miljööväärtuslik piirkond on elanikke täis nagu konservikarp kilusid, kinnisvara hinnad on arendajate lahke kaasabiga lakke lükatud ning vanad puumajad peidavad endas ehitusspetsialistidele ajutööd pakkuvaid lahendusi, pakkudes sel moel kindlat leiba lauale veel mitmeteks aastateks. Omalt poolt on kesklinnastumisele õla alla pannud ka ulatuslikud liikluskorralduse muudatused ning üha süvenevad parkimisprobleemid, mistõttu paljud privaatsed ja avarad rohelised hoovid on muutunud kõrge aiaga hooviparklateks ja grillinurga või liivakasti ruumi on ajapikku aina vähemaks jäänud. Isegi palavalt armastatud kultuurikilomeeter on üles kaevatud ja hüvasti tuleb jätta ka kõigile armsaks saanud Kultuurikatla aiaga.

On rohkem kui ilmselge, et Tallinn vajab uut edulugu. Uut piirkonda, kuhu suunduksid need, kelle rahalised võimalused on piiratud, aga elutahe suur. Mis seal salata, tihti on sellistel puhkudel tegemist loomeinimestega või pidurdamatute ideegeneraatoritega, kelle mõtteis olnu saab teoks vaid minimaalsete lahendustega ja see on selliste inimeste suurimaks trumbiks – oskus kohandada keskkonda vastavalt võimalustele. Kui vaatame Tallinna kaarti, siis on sellisele inimesele parimaks sihtkohaks Lasnamäe: kinnisvara on seni veel vähemalt poole odavam kui kesklinnas, asukoht kesklinna suhtes lausa ideaalne. Pooltest akendest avaneb miljonivaade merele või kesklinna tornidele ning välja on arendatud korralik infrastruktuur. Lasnamäe on omamoodi linn linnas kõigi oma murede ja rõõmudega.

Natuke nendest muredest ja rõõmudest lähemalt. Nimelt pole saladus, et Lasnamäel on väga suured majad väga paljude elanikega, mis garanteerivad anonüümsuse ja mõnes piirkonnas ka kitsad parkimistingimused. Seega ideaalne viis olla loodussäästlik ja iga päev autot mitte kasutada – kõik eluks vajalik on nagunii vaid jalutuskäigu kaugusel, kesklinngi väikese rattasõidu kaugusel. Olgu sihtpunktiks siis mänguväljak, kaubanduskeskus või spordisaal, jalgsi saab igale poole. Ei saa märkimata jätta, et Lasnamäel on Tallinna kiireim ja parim bussiühendus ükskõik millise piirkonnaga. Siinsed linnaliinibussid sõidavad otse näiteks nii Õismäele kui ka Pirita randa. Ehk ehitatakse kunagi see kaua oodatud trammiteegi valmis. Siinkohal oleks paslik tänada kanali rajamise idee autoreid ja selle ehitajaid, sest nii mõnusat ummikuteta, heitgaasideta ja mürata piirkonda teistest sama tihedalt asustatud piirkondadest lihtsalt ei ole võimalik leida.

Lasnamäele omased arvukad paneelmajad on oma olemuselt ja omadustelt nagu mesilaskärjed ehk siis väga vastupidavad ega ole kuhugi kokku kukkumas. Rohke korterite arv ja majade kuulikindel ehitusplaan teevad palju lihtsamaks ja odavamaks majade renoveerimise ja nende igapäevase hoolduse. On ehitusspetsialistidki öelnud, et kõik, mida korrapäraselt hooldatakse, püsib igavesti. Ainus murekoht on paneelmajade rõdupaneelid, mis välistes tingimustes kuluvad nagu talvesaapad talvises soola- ja lumepudrus ning need tuleks paljudel majadel välja vahetada. See on üldiselt väike mure puumajade vajumise või niiskusprobleemide kõrval, mida pakuvad miljööväärtuslikumad elamispiirkonnad.

Veel on kaheldava väärtusega Lasnamäel asuvad punastest tellistest tornmajad, sest need murenevad siinsete tuulte käes omas tempos ning heale sõbrale, kes soovib Lasnamäele korterit osta, soovitaksin kindlasti esimesena paneelmaja, sest see tuleb kokkuvõttes lihtsalt palju odavam.

Edukas on see inimene, kes kohaneb uue olukorraga, märkab paiga potentsiaali ja pöörab selle nii enda kui ka ühiskonna kasuks. Juba praegu koguvad kodanikualgatuslikud liikumised Lasnamäel hoogu ja see on alles algus, olen selles päris kindel. Lasnamäe on nagu maalimata maal, mille kujundamisest võib osa võtta igaüks, sest mängureegleid veel ei ole ning tuleviku Lasnamäe on siinsete tulevikuinimeste nägu. Tegelikult on siia väga lihtne rajada mõni äri, mis oma tegevusega kohalikele inimestele kasu võib tuua, kliendid on siinsamas ja neid eraldi püüdma ei pea. Ega ilmaasjata planeerita siia suuri arendusprojekte – nõudlus teenuste ja toodete järele on suur ja aina kasvab. Kasutage see võimalus ära, enne kui keegi teine seda teeb!

Lasnamäel on niisamagi põnev elada, sest kohalik seltskond on kahtlemata kirju. Naabreid on erinevaid, on väga toredaid ja on ka vähem toredaid. Tihtilugu on korteriühistu rahvuslik koosseis aimatav maja trepikoja seinavärvi järgi. Minu majal on see klassikaline helelilla. Ühistut juhivad venelased, kes kõik muide räägivad ja ka kirjutavad vabalt eesti keeles. Mõningad kirjavead annan eksijale rõõmuga andeks. Tähtis on soov ja tahe riigikeeles suhelda ja see on siinsetel inimestel täiesti olemas. Seega on puhas müüt, et Lasnamäel eesti keelt ei räägita. Kui meenutan viimast iseseisvuspäeva, siis võttis peaaegu pisara silma hommikune jalutuskäik koeraga, mille jooksul mulle lausa kaks korda õnne sooviti ning pilt Lasnamäest, kus iga maja küljes rippus Eesti lipp, oli vägagi liigutav.

Mulle meeldib siin elada, Lasnamäe on salapärane ja põnev piirkond. Õhtused akende tuled ja päikeseloojangud on lummavad. Muidugi on ka elusloodust ja värsket õhku Lasnamäel rohkem kui kesklinnas ja siit läheb muuseas üle lindude rännutee. Kohalik elusloodus, mida küll kanalis sõites eriti ei paista, on paremini märgatav korteriaknast ja majade vahel jalutades. Meil on Pae pargis isegi oma järv, park oma korda tehtud radadega on tervisesportlaste eelistatuim tegevuspaik.

Pole pikalt vaja kalkuleerida. Tulevikuinvesteeringuks Lasnamäele põhjusi jagub ja elukvaliteet paraneb iga päevaga nii linna kui lasnamäelaste endi kaasabil. Esimesed ärksad investorid on juba kohale jõudnud ja olen kindel, et nad ei pea oma plaanides pettuma. Ei pea sinagi, kui annad Lasnamäele võimaluse ennast tõestada. Selle asumi allakäik on lõppenud, ees on suur ja pikk tõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles