Ekspert: Virgin Galactic sai mitmel korral turvalisushoiatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelise raketiturvalisuse asjatundja Carolynne Campbell-Knighti sõnul hoiatati kosmoseturismiga tegelevat firmat Virgin Galactic turvalisusohtude eest, kuid firma ei reageerinud hoiatustele.

Hoiatusi anti nii mittestandardse mootori kui kütuse kohta pärast seda kui maapealsed katsed 2007. aastal lõppesid õnnetusega ja nõudsid kolme inimese elu, edastab AFP.

Campbell-Knighti sõnul oli inimeste hukkumine selge hoiatusmärk ning firma juhtkonnale saadeti vastavasisulised kirjad.

Nüüd Virgin Galactic raketiga toimunud õnnetuse põhjus ei ole veel teada.

Campbell-Knight lisas, et veel ei ole piisavaid andmeid ja uurimine kestab.

Virgin Galactic vastas kriitikale, et nende jaoks on turvalisus alati kõige tähtsam ning õnnetusjärgne spekuleerimine ei vii mitte kuhugi. Kinnitati, et õnnetuse põhjused tehakse kindlaks.

Kosmoseturistide lennutamiseks mõeldud alus SpaceShipTwo hävines möödunud nädala reedel tehtud lennul ning jäänused kukkusid Mojave kõrbe. Üks pilootidest hukkus, teine sai raskelt vigastada.

SpaceShipTwo õnnetust uurib USA liiklusturvalisuse amet NTSB, mille juhi Christopher Harti sõnul võtab juhtunu uurimine üks aasta.

Hart lisas, et katselend oli hästi dokumenteeritud. Mojave kõrbes olevad lennukiosad on kaheksa kilomeetri pikkusel alal ning tõenäoliselt lennuk lagunes plahvatuse tagajärjel õhus.

Väljaande The Wall Street Journal andmetel võib õnnetuse põhjust otsida ehitusveas, mitte  niivõrd mootori plahvatamises. Samas rõhutati, et põhjust veel ei teata ning ühtegi võimalust ei tohi kaalumata jätta.

Kui tegemist on ehitusveaga, siis peab Virgin Galactic kosmosealust märgatavalt muutma ning selle tagajärjel võib lennule võetavate turistide arv väiksem olla.

Praegune Virgin Galactic SpaceShipTwo mahutas kuus reisijat ja kaks meeskonnaliiget.

Seni on rohkem kui 800 inimest broneerinud 250 000 dollarit maksva lennu. Umbes 100 kilomeetri kõrgusele tehtav lend kestab kaks tundi, mille jooksul turistid saavad kogeda kaaluta olekut ning näha kosmilisest kõrgusest Maad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles