Valimiskomisjon näitas Paetile europarlamenti minekuks rohelist tuld

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Toomas Tatar / Postimees

Vabariigi valimiskomisjon otsustas täna, et Euroopa Komisjoni asepresidendiks saanud Andrus Ansipit hakkab Euroopa Parlamendis asendama Reformierakonna aseesimees, välisminister Urmas Paet.

Valimiste keskkomisjoni esimehe Alo Heinsalu sõnul ei ole seaduses täpselt määratletud reegleid, kuidas määrata asendusliige ajal, kui Euroopa Parlamendis juba töö käib. Tema sõnul arvestas komisjon otsuse tegemisel esimese asendusliikme ehk Paeti tahet, mida sai avaldada kuni otsuse tegemiseni. Seetõttu on ka kõik sellele eelnevad protseduurid olnud vabariigi valimiskomisjoni otsust ettevalmistava tähendusega, teatas komisjon.

Heinsalu lisas, et kuna Paet on oma tahet kinnitanud, otsustas komisjon määrata just tema Andrus Ansipi asemel Euroopa Parlamendi saadikuks.

Veel reedel kinnitas Paet vabariigi valimiskomisjonile esitatud avalduses, et loobub Euroopa Parlamenti minekust ning jätkab välisministri kohal. Seejärel saatis vabariigi valimiskomisjon kirja Reformierakonda kuuluvale riigikogu liikmele Igor Gräzinile, kes pidi europarlamenti pääsema mandaadist loobunud Paeti asemel. Gräzin kinnitas vastuseks, et võtab koha vastu.

Laupäeval teatas Paet aga soovist asuda ikkagi ise tööle europarlamendi saadikuna. Tänases pressiteates põhjendas ta meelemuutust asjaoluga, et on kuulunud valitsusse viimased 11 ja pool aastat, millest üheksa ja pool aastat on ta olnud välisminister. «Olen siiski jõudnud järeldusele, et vaja on uusi väljakutseid. Seega olen valmis asuma tööle Euroopa Parlamendis, et aidata ka sel moel kaasa Eesti ja Euroopa arengutele,» ütles Paet.

Laupäeval Euroopa Komisjoni ühtse digitaalturu valdkonna asepresidendina tööle asunud Ansip kogus mai lõpus toimunud Euroopa Parlamendi valimistel 45 037, Paet 8655 ja Gräzin 975 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles