Gräzin: juriidiliselt oli valimiskomisjoni otsus vale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin
Igor Gräzin Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Igor Gräzin leiab, et vabariigi valimiskomisjoni tänane otsus kinnitada Euroopa Komisjoni asepresidendiks saanud Andrus Ansipi asendusliikmeks europarlamendis välisminister Urmas Paet ei olnud juriidiliselt õige, otsuse edasikaebamist ei ole ta siiski veel otsustanud.

Gräzin ütles Postimehele, et juriidiliselt on vabariigi valimiskomisjoni otsus vale, sest Paet oli ametlikult Euroopa Parlamendi mandaadist loobunud, ehkki hiljem muutis meelt. Ta tõi näiteks, et kui riigikogu liige loobub oma kohast, siis seda otsust tagasi pöörata ei saa.

«Antud juhul oli ümberpööramisi kolm, kusjuures viimasest ma ei teadnud mitte midagi. Ma juristina möönan, et alus edasikaebamiseks on igati olemas. Kui see aitab, et Eesti õigus muutub selles kohas selgemaks ja korralikumaks, siis on see lausa mitte minu võimalus, vaid mu püha kohustus. Aga kui see midagi ei muuda, siis see ei ole Igor Gräzini sõda,» rääkis Gräzin, kes oleks Paeti loobumisel pääsenud ise Euroopa Parlamenti.

Samas peab ta enda sõnul edasikaebamise otsustamisel arvestama, et kui tema saab õiguse, jääb Paet välisministriks. «Eesti väga suureks julgeolekuriskiks on ka ebastabiilne välisminister, kes ei ole otsustusvõimeline, eriti praeguses äärmiselt keerulises julgeolekusituatsioonis. Võib-olla oleks tõesti parem, kui sinna saaks mõne otsustusvõimelisema inimese, sest teatav mentaalne ebastabiilsus Euroopa Parlamendis ei ole vahest nii ohtlik,» märkis ta.

Vastates küsimusele, kes uueks välisministriks võiks saada, pakkus Gräzin esmalt iseennast. Hiljem nimetas ta võimalike kandidaatidena näiteks praegust keskkonnaministrit Keit Pentus-Rosimannust ja riigikokku kuuluvat kunagist kaitseministrit Margus Hansonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles