Mustamäelane pidas majaesise teeaugu lappimiseks kaks aastat kirjavahetust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi Sõpruse pst 192 majaesine välja 2012. aasta suvel, kui Marek Vitsur alustas kirjavahetust kommunaalametiga.
Selline nägi Sõpruse pst 192 majaesine välja 2012. aasta suvel, kui Marek Vitsur alustas kirjavahetust kommunaalametiga. Foto: Google StreetView

Kaks aastat ja patakas kirju kulus Mustamäel elaval Marek Vitsuril selleks, et saada Tallinna linnalt vastused kolmele lihtsale teeremonti puudutavale küsimusele.

Täna hommikul aga tabas teda meeldiv üllatus, kui ta nägi, et maja nurga juures olevad augud ongi ära parandatud. Kõik algas sellest, kui Sõpruse puiesteel elav Vitsur saatis 2012. aastal kommunaalametile kirja küsimusega, et millal parandatakse tema kodumaja ees olevad asfaldiaugud. «Eks nad alguses alahindasid mind. Arvasid, et saadavad mulle kantseliiti täis mittemidagiütleva vastuse ja sellega asi piirdub. Aga ma ei jätnud järele. Mul oli kolm lihtsat küsimust, millele ma tahtsin vastuseid saada, aga ei saanud,» rääkis Vitsur.

Ta tahtis teada kõigepealt seda, millal remonditakse ära tema maja ees olev kvartalisisene tee. Samuti tundis ta huvi selle vastu, kui palju selliseid remontivajavaid teid linnas üldse on ja kui palju on nende parandamiseks eelarves raha ette nähtud. Kirjadele küll vastati, kuid oma küsimustele Vitsur vastust ei saanud.

Nii Vitsur muudkui saatis ametnikele kirju. Kui kommunaalamet tema kirjade le enam ei vastanud, pöördus ta otse linnavalitsuse liikmete poole. Siis hakkasid jälle vastused tulema. Vahepeal pöördus Vitsur õiguskantsleri poole. Õiguskantsleri büroost tuli vastus, et kahjuks õiguskantsler ei saa tema probleeme lahendada, kuid samas sai ta kinnitust, et on õigel teel ja tema nõudmised õigustatud.

«Siis saatsin tõsisema märgukirja ja sain lõpuks kahele küsimusele vastused. Aga sellele, et palju remontivajavaid teid üldse on, ikka vastust ei tulnud. Tuli üks veel kurjem kiri kirjutada ja siis ma nägin lõpuks ära, et milline see suhe on. Et mis tänavad vajaksid remonti ja mida siis tegelikult remonditakse,» rääkis Vitsur.

Solvav oli tema sõnul see, kuidas kirjadele vastati. Ametnikud tänasid nende poole pöördumise eest ja lubasid majaesise remondiobjektide nimekirja panna. «Mul tekkis selle kohta eraldi väljend – standardne tühiloba. See vastuste saamine oli mul lihtsalt põhimõtte küsimus. Sest ega meie maja esine polnudki kõige hullem,» nentis Vitsur ning lisas, et solvav oli just see, kuidas saadeti sisutühje kirju ja püüti temast nagu mingist ullikesest vabaneda.

«Vahepeal oli korraks selline mõte, et annan alla, ei jaksa enam. Aga siis leidsin, et tahaks ikka tervikpilti näha, mis Tallinna tänavatel tegelikult toimub,» ütles Vitsur.

Vitsuri poolt linnavalitsusest välja nõutud dokumentidest võib igaüks ise järele vaadata, kas tema kodutänav on remonti vajavate tänavate nimekirjas ja kui on, siis kas seda ka remontima hakatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles