Peterburis võeti Steve Jobsi mälestusmärk maha, kuna seda peeti homopropagandaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Jobsi auks pandud interaktiivne iPhone´i mälestusmärk Peterburi tehnoloogiaülikooli juures
Steve Jobsi auks pandud interaktiivne iPhone´i mälestusmärk Peterburi tehnoloogiaülikooli juures Foto: SCANPIX

Venemaal Peterburis eemaldati tehnoloogiafirma Apple endise tegevjuhi Steve Jobsi meenutuseks pandud mälestusmärk, kuna see olevat vastuolus Venemaal kehtestatud homopropagandat keelava seadusega.

Ligi kahemeetrine interaktiivne iPhone´i kujutav mälestusmärk oli Peterburi tehnoloogiaülikooli hoovil ja see võeti maha möödunud laupäeval, edastab Reuters.

Eemaldamise põhjuseks oli asjaolu, et möödunud nädalal paljastas Apple´i nüüdne tegevjuht Tim Cook, et ta on homoseksuaal.

Venemaa firma ZEFS püstitas selle mälestusmärgi 2013. aasta jaanuaris. Firma teatas nüüd, et see eemaldati homopropagandat keelava seaduse alusel.

Teates seisab veel, et mälestusmärk oli alal, kus liikus iga päev palju noori ning selle tõttu peeti seda nende jaoks ebasobivaks.

«Kuna Tim Cook teatas, et on homoseksuaal, võeti see mälestusmärk maha vastavalt Venemaal kehtestatud seadusele, mis aitab kaitsta noori homopropaganda eest,» edastas ZEFS.

Peterburi poliitik, seksuaalvähemuste vastu võitlev Vitali Milonov on Venemaa meedia andmetel nõudnud Cookile Venemaale sissesõidu keelamist.

ZEFS juht Maksim Dolgopolov sõnas, et ta ei poolda sissesõidukeeldu, kuid samas toetab homopropagandat keelavat seadust.

«Seksuaaläärmuse reklaamimine ei ole normaalne. Inimestel, kes Venemaa seadusi rikuvad, ei ole meie riiki asja,» teatas Dolgopolov.

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas möödunud aastal seaduse, mis keelab homopropaganda alaealiste seas. Putin on kinnitanud, et venemaal ei tõrjuta homoseksuaale, kuid enamik selle riigi seksuaalvähemusse kuulujaist on enda sõnul langenud homofoobia ohvriks. Lääneriikides on see seadus hukka mõistetud.

Cooki sõnul tahtis ta oma avaldusega näidata, et kõik on võrdsed ja kõigil peavad olema samad inimõigused.

Möödunud neljapäevase avaldusega kinnitas Cook avalikult seda, mis USA lääneranniku tehnoloogiaringkondades oli ammu teada.

Apple`i ekstegevjuht Steve Jobs suri 2011. aastal vähki.

ZEFS on mitmest firmast koosnev suurfirma, mis tegeleb mitmel erineval elualal nagu näiteks kinnisvara, ehitus ja reklaam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles