Riigikogu ratifitseeris Ukraina-ELi assotsiatsioonileppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu ratifitseeris teisipäeval Ukraina, Gruusia ja Moldova assotsiatsioonilepingud Euroopa Liiduga.

Assotsiatsioonilepingud näevad ette nende riikide ja ELi vaheliste majandussuhete süvendamist, õigusruumide ühtlustamist ning vabakaubanduspiirkondade loomist.

Ukraina-ELi assotsiatsioonilepingu ratifitseerimist toetas 65, Gruusia-ELi lepingu heakskiitmist 66 ja Moldova-ELi lepingu ratifitseerimist 62 riigikogu liiget.

Assotsiatsioonilepingute eesmärgiks on kiirendada Ukraina, Gruusia ja Moldova poliitiliste ja majandussuhete süvendamist ELiga ning nende riikide järk-järgulist osalist juurdepääsu ELi siseturule. Sellele aitab palju kaasa vabakaubanduspiirkondade loomine Ukraina ja ELi, Gruusia ja ELi ning Moldova ja ELi vahel. Lepingu oluliseks osaks on ka riikide õigusruumide ühtlustamine EL-i õigustikuga.

Lisaks on assotsiatsioonilepingud kolme riigi reformikavade aluseks, et aidata kaasa õigusriigi, demokraatia, inimõiguste ja vaba turumajanduse põhimõtete juurdumisele. Reformikavaga on seotud ka ELi abi nendele riikidele ning assotsieerimisleping võimaldab riikide partneritel oma abi paremini suunata.

Ukraina, Gruusia ja Moldova allkirjastasid assotsiatsioonilepingud ELiga juuni lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles