Müüt suitsetamise ja kõhnuse seostest lükati ümber

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine on kahjulik.
Suitsetamine on kahjulik. Foto: Panther Media

Sageli arvatakse, et suitsetamine aitab kaalu kontrolli all hoida. Värske uurimuse järgi ei ole see aga tõsi, sest sigaretisuits võib tekitada lisakilosid ning kaalutõusu põhisüüdlaseks peetakse just passiivset suitsetamist.

Ajakirjas American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism avaldasid Brigham Young University (BYU) uurijad teadustöö, millest selgus, et suitsetamine segab raku funktsioone, mis reguleerivad ainevahetust ja blokeerivad võime insuliinile reageerida. Sellepärast kipubki suitsetajatel kaal tõusma.

«Suitsetajatega koos elavatel inimestel, eriti lastel, on palju suurem risk südame-veresoonkonna ja ainevahetusega seotud haiguste tekkeks,» rääkis psühholoogia ja bioloogia professor ning teadur Benjamin Bikman BYUst.

Uuringud näitavad, et umbes pool USA elanikkonnast puutub vähemalt kord päevas kokku passiivse suitsetamisega ning umbes 20 protsenti väikelastest elab kellegagi, kes suitsetab. Iga päev suitsetab oma esimese sigareti ligi 4000 noort täiskasvanut ning tuhat neist jääbki suitsetama.

Kuigi BYU teadlased jõudsid uurimistulemusteni hiirte peal tehtud katsetega, usuvad uurijad, et tulemused kehtivad ka inimestele.

Bikman ütles, et uurimise põhjal tehtud järeldused võiksid aidata suitsetajatel harjumust maha jätta, sest nad saavad aru, kuidas see tegevus nende lähedasi mõjutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles