Komisjon: Estonian Vodka tähistusega viina tuleb toota Eesti toorainest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viina totmine Livikos.
Viina totmine Livikos. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Põllumajandusministeeriumi nõuandev komisjon hääletab otsuse üle, kas soovitada põllumajandusministril edastada Euroopa Komisjonile Estonian Spiriti taotlus, millega loodaks Estonian Vodka/Eesti Viin geograafilise tähisega märgistatud viin, mis oleks toodetud Eestis, kohalikust viljast ja veest.

Komisjoni esimees Illar Lemetti saatis neljapäeval välja kirja, kus palub komisjoni liikmetel võtta reede õhtuks seisukoht registreerimistaotlus asjus. Seejärel saadetakse nõuandva komisjoni soovitus edasi põllumajandusministrile.

Lisaks neljale põllumajandusministeeriumi esindajale kuuluvad komisjoni veel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, justiitsministeeriumi, veterinaar- ja toiduameti, tarbijakaitseameti, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni, kaupmeeste liidu ja Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli esindajad.

Komisjoni poolt hääletatavas ettepanekus on kirjas, et on tarvis sätestada geograafilise tähise tehnilises toimikus Eesti Viinale iseloomulikud füüsikalised, keemilised ning organoleptilised omadused, mis eristaksid geograafilise tähisega Estonian Vodka tähistatud viina teistest viinadest. Geograafilise tähise Estonian Vodka eesmärk on aidata ettevõtetel tõsta oma konkurentsivõimet, väärtustades Eesti viina kvaliteeti ning andes tarbijale paremat teavet Estonian Vodka valmistamise tehnoloogia, omaduste ja eripära kohta.

Estonian Spirit OÜ esitas möödunud aasta alguses põllumajandusministeeriumile taotluse registreerida geograafiline tähis Estonian Vodka. Taotluse ja arvamuste läbivaatamiseks moodustas põllumajandusminister nõuandva komisjoni.

Teised alkoholitootjad on vaidlustanud Estonian Spiriti pakutud kohaliku tooraine ja vee kriteeriumi.

Eestile on reserveeritud kaitstud geograafiline tähis Estonian Vodka, mida kohalikul viinatootjal on võimalik taotleda läbi Põllumajandusministeeriumi. Eesti peab vastava toimiku esitama Euroopa Komisjonile hiljemalt 20. veebruariks 2015. Pärast kinnitamist on geograafilist tähist õigus kasutada oma toodetel kõigil kodumaistel alkoholitootjatel, kui tooted vastavad tähise tehnilises toimikus toodud tingimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles