Tartu kunstikõrgkooli juhivalik kuivas kokku

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu Kõrgem Kunstikool.
Pildil Tartu Kõrgem Kunstikool. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kümme viimast aastat rektor Vallo Nuusti käe all on Tartu kõrgemale kunstikoolile olnud väga edukad. Seepärast on prorektor Maarja Aeltermanni sõnul neil väga kahju, et rektor edasisest juhiks kandideerimisest loobuda otsustas.

«See on aga tema sügavalt isiklik otsus, mida me kõik peame austama,» rääkis Maarja Aeltermann, kes on ka kõrgkooli nõukogu liige ning rektori valimiskomisjoni üks liikmeist.

Tartu kõrgem kunstikool kuulutas välja konkurssi rektori leidmiseks oktoobri alguses. Nädal aega tagasi kogunenud komisjon ei valinud aga rektorit välja, kuna ainus kandidaat, praegune TÜ Viljandi kultuuriakadeemia direktor Anzori Barkalaja ei saanud komisjoni häälteenamust. Senine rektor Vallo Nuust loobus vahetult enne valimisi kandideerimast.

Nuust põhjendas oma ümberotsustamist sõnadega, et tal on terve hulk põhjusi ning suurem osa neist on isiklikud. «Mu perekond vajab mind praegu rohkem kui kunagi varem ning mina vajan oma perekonda rohkem kui kunagi varem,» ütles ta.

Vallo Nuust on lühiajalisel puhkusel ja naaseb tööle järgmisel neljapäeval, mil leiab aset rektoraadi korraline koosolek.

«Selle üks olulisemaid teemasid on, kuidas edasi liikuda. Tuleb haridusministeeriumiga suhelda ja kuulda, et mis plaanid neil valimiste korraldamisega on,» rääkis Nuust. «Kooli seisukoht on, et valimistega ei peaks kiirustama, et tuleks aega võtta, et leida võimalikult head kandidaadid, kes jõuaksid end ka hästi ette valmistada.»

Küsimused ja vastused

Maarja Aeltermanni sõnul pidid rektorikandidaadid esitama komisjonile kolmel leheküljel oma valimisplatvormi ning seda komisjoniliikmete ees kaitsma. Järgnes küsimuste ja vastuste voor.

«Hääletamine oli salajane ja ma ei saa tõesti öelda muud, kui et ju siis Anzori Barkalaja vastused ei rahuldanud kõiki komisjoni liikmeid.» kommenteeris ta.

Küsimuse peale, milliseid kandidaate nad nüüd ja edaspidi ootavad, vastas Aeltermann, et eks ikka selliseid, kellel oleksid head teadmised kõigis valdkondades, mida kõrgemas kunstikoolis õpetatakse.

Aeltermann lisas, et võib-olla oli kandidaate vähe seetõttu, et kardeti pakkuda konkurentsi väga heale ja teada-tuntud rektorile Vallo Nuustile.

«Senise rektoriga rahulolu on olnud koolis suur. Me monitoorime seda iga kord enne valimisi ja sel kevadel oli nende töötajate osakaal, kes tema juhtimisega rahul on, 94 protsenti,» ütles ta.

Konkurss uuel aastal

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Helen Põllo ütles, et uus rektori valimise konkurss kuulutatakse välja järgmisel aastal ning ministeerium võtab kõiki kõrgkooli soove sellega seoses kindlasti arvesse.

«Konkursid vahel ikka ebaõnnestuvad ning selles ei ole midagi enneolematut. Loodame, et järgmisel konkursil osaleb rohkem kandidaate,» lisas ta.

Küsimusele, kas ka Anzori Barkalaja kandideerimist jätkab, vastas Barkalaja, et kõik sõltub sellest, mida ja millise tempoga haridus- ja teadusministeerium edasi teeb.

«Loomulikult on minu esimene eelistus jääda toimivana Lõuna-Eesti kultuuriruumi, kuid eks tänapäeval liigub inimene töö juurde, mitte vastupidi,» oli vastuses, mille ta saatis kirja teel. «Konkureerivaid võimalusi on olnud mitmeid. Eks mingil hetkel saabub võimaluste ja vajaduste tasakaal ning otsustusperioodi lõpp. Siinkohal on mulle tähtis võimalus teha arendusiseloomuga tööd, mille vajalikkusse ma ise usun ning mille eeldatavad tulemused on käegakatsutavad enne minu pensionilejäämist.»

Rektor Vallo Nuusti tööleping lõpeb 31. detsembril.

Copy
Tagasi üles