Meil siin Liivimaal

Lauri Kärk
, filmiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ménilmontant» räägib kahest õest, kelle elutee pärast vanemate mõrva lahku läheb, kuid siis uuesti ootamatult kokku saab.
«Ménilmontant» räägib kahest õest, kelle elutee pärast vanemate mõrva lahku läheb, kuid siis uuesti ootamatult kokku saab. Foto: Kaader filmist

Jah, tõsi ta on, Liivimaalt on pärit prantsuse filmiavangardi esindaja Dimitri Kirsanoff, kelle tuntuim film, 1926. aastal valminud «Ménilmontant» nüüd linastamisele tuleb.

Kirsanoff (kasutagem järgnevalt tema prantsuse nimekuju) on sündinud 1899 siinsamas Tartus, mis eri teatmeallikais küll ka Jurjevi või Dorpatina figureerib. Nt 1994. aasta Ephraim Katzi «The Film Encyclopedia» kirjutab: «Dorpat, Estonia (now Russia)» – ilmselt on algselt 1979 ilmunud entsüklopeedia uut väljaannet ette valmistades jäänud ajaloo osa korrigeerimata.

1920ndate tummfilmist rääkides räägitakse tavaliselt saksa ekspressionismist (mõnel juhul üldistatuna ka teistele tollastele ismidele), nõukogude vene montaažist. Samuti aga prantsuse filmiimpressionismist või avangardist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles