Maarja Küla avab Tartu Lõunakeskuses oma poe

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja küla juhataja Ly Mikheim Maarja küla vaiba juures.
Maarja küla juhataja Ly Mikheim Maarja küla vaiba juures. Foto: LAURI KULPSOO/PM/SCANPIX BALTICS

Homme kell 15.00 avatakse Tartu Lõunakeskuses Maarja Küla pood, mis hakkab kauplema puuetega inimeste poolt tehtud käsitööga.

 Poe juurde kuulub töötuba, kus hakkab igapäevaselt tööle 2-3 Maarja Küla elanikku. Poe avamist on toetanud  Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfond ja Lõunakeskus.

Tänaseks on 10 Maarja Küla noort saanud koolituse puidu-, savi-, käsitöö, haljastuse, aiapidamise ja vaibakudumise erialal ning 4 neist hakkavad nüüd omandatud oskusi Tartu töötoas kasutama. Kuna Lõunakeskuses pole võimalik suures koguses toota, siis peamine väljapanek on valmistatud Maarja Külas. Samuti tehakse koostööd ka Hoolekandeteenused AS-ga, mille tooted on valmistatud psüühiliste erivajadustega inimeste poolt.


«Lõuna-Eestis on see esimene ainult puuetega inimeste tooteid müüv pood, idee pood-töötoa loomiseks saime Hollandist,» kommenteeris Maarja Küla juhataja Ly Mikheim poe peatset avamist.


Poe kaubavalik on mitmekesine – savist tassid, taldrikud, küünlaalused; puidust nagid, soola ja pipratopsid; käsitsi valmistatud pehmed mänguasjad, pildid, mängud ning kaltsuvaibad nii põrandale kui tooli peale jne. Toodete väljatöötamisel on abiks olnud Tartu Kunstikooli tudengid ja Maarja Küla meistrid.


Poe avamine on üks osa Maarja külas 1. märtsil käivitunud Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondi poolt 4,4 miljoni krooniga rahastatavast projektist «Kvalifitseeritud tööjõu pakkumise suurendamine». Projekti ajendas kirjutama asjaolu, et puuetega inimesed on tegevusetud peaaegu kaks korda suurema tõenäosusega kui puueteta. Kolmeaastase projekti käigus osalevad töökoolitusel 60 puudega inimest ning projekti lõpuks asuvad neist 20 toetatud tööle.

Maarja Küla on ainulaadne koht Eestis, kus vaimupuudega noortele on loodud toetav keskkond arenemiseks ja iseseisva eluga kohanemiseks. Külas elab täna 32 intellektipuudega noort vanuses 19-33.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles