Sünnitoetuse taotlejaid diskrimineerivad mitmed omavalitsused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Juuli alguses Tallinna linnale märgukirja teinud õiguskantsler Indrek Teder on valmis minema sünnitoetuse vaidlusega riigikohtuni, kui Tallinn ja teised omavalitsused toetusesoovijatele esitatavatest karmidest nõuetest ei tagane.

Õiguskantsler Indrek Teder leidis, et Tallinn kohtleb lapsi sünnitoetuste määramisel põhjendamatult ebavõrdselt, diskrimineerides lapsi, kelle vanemaist vaid üks on Tallinna elanik. Nimelt maksab Tallinn linna eelarvest lapse sünnitoetust 5000 krooni vaid perele, kus sünni hetkel on mõlemad vanemad rahvastikuregistri andmetel Tallinna elanikud ning vähemalt üks neist peab olema Tallinnas elanud vähemalt aasta enne lapse sündi. Teder ei pea sellist vahetegemist õigeks.

Lisaks Tallinnale menetleb Teder praegu veel ka Keila valla ja Koeru valla sünnitoetuste maksmise korda, kus on analoogiline probleem, märkis õiguskantsleri kantselei personalinõunik Nele-Marit Oras.

«Lisaks sellele on õiguskantsler läbi viimas laiemat õiguslikku analüüsi, mille esialgsed tulemused näitavad, et sama probleem võib esineda veel mitmetes omavalitsustes,» sõnas Oras.

Juuli alguses saatis õiguskantsler Tallinna linnale ettepaneku kord ära muuta ja anda talle 20 päeva jooksul tagasiside. Linnavolikogu vastas õiguskantslerile, et kuna see tähendab toetuste maksmise põhimõtete olulist muutmist, vajatakse ettepanekute analüüsimiseks täiendavat aega.

Linnavolikogu pakkus välja, et annab ettepaneku täitmisest või täitmisest keeldumisest teada hiljemalt 30. septembriks ja õiguskantsler oli sellega nõus, ütles Oras.

«Juhul, kui linnavolikogu õiguskantsleri ettepanekut ei täida, pöördub õiguskantsler riigikohtu poole taotlusega tunnistada Tallinna linnavolikogu määrus põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks osas, milles see seab sünnitoetuse saamiseks tingimuse, et lapse mõlemad vanemad peavad lapse sünni hetkel olema Tallinna linna elanikud,» täpsustas Oras. «Seega ei ole vaidlus Tallinna linnaga käesolevaks hetkeks veel lõppenud ning võimalik, et vaidlusaluses küsimuses peab lõpliku seisukoha kujundama riigikohus.»

Tema sõnul kujundab õiguskantsler oma seisukoha Keila, Koeru ja teiste omavalitsuste osas pärast seda, kui vaidlus Tallinna linnaga on saanud lõpliku lahenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles