Eesti valitsus teeb Gazpromiga ühisettevõtte

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi maagaasijaam.
Karksi maagaasijaam. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandusminister Urve Palo andis elektri põhivõrgu ettevõttele Elering volituse hakata Eesti gaasivõrkude omanikuks käsikäes Venemaa monopoolse gaasifirmaga Gazprom.

Kaks aastat tagasi määras maagaasiseaduse muudatus, et Gazprom peab 2015. aastaks gaasitorude omaniku EG Võrguteenuse aktsionäride seast lahkuma, et luua konkureerivatele gaasitarnijatele kindlustunne Eesti turule sisenemiseks. Nüüd ostab aga Elering Palo heakskiidul 27,5 miljoni euro eest hoopis Soome riiklikule energiafirmale Fortum kuuluvad 51,38 protsenti EG Võrguteenuse ainuomaniku Võrguteenus Valduse aktsiatest.

See tähendab, et lähiajal hakkab konkurentsiamet kaaluma tegevusloa andmist taristufirmale, mille aktsiatest kuulub enamik Eesti riigile, kuid ettevõtte kontrollimiseks piisav pakett Venemaa riigifirmadele. Ettevõtte aktsiatest üle 37 protsendi kuulub Gazpromile ja üle kümne protsendi idanaabri suurima naftafirma Rosnefti tütarettevõttele Itera.

«Vastavalt maagaasi seadusele ei tohi Gazpromil olla võrguettevõttes valitsevat mõju, mis tähendab, et ta ei tohi kaasa rääkida igapäevast majandustegevust puudutavate otsuste langetamises,» ütles konkurentsameti peadirektor Märt Ots. «Konkurentsiameti viimane kogemus selle ettevõtte põhikirjaga näitas, et see probleem polnud lahendatud. Praeguse tehingu üle otsustamiseks peab konkurentsiamet dokumentide paki esmalt oma lauale saama.»

Loe pikemalt Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles