Lauri: üürimajad võiks jätta erasektorile

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munitsipaalmajad Tallinnas Raadiku tänaval.
Munitsipaalmajad Tallinnas Raadiku tänaval. Foto: Liis Treimann

Mul ei ole midagi selle vastu, et Eestis oleks üürimaju rohkem, kuid see peaks olema ikkagi eelkõige erasektori teha, kommenteeris rahandusminister Maris Lauri oma blogis majandusministri Urve Palo plaani alustada riiklikku üürimajade programmi.

Lauri sõnul pole üüriturgu ja sel toimuvat üldse analüüsitud ning praegu on kuulda olnud vaid eri inimeste subjektiivseid arvamusi. «Minagi võin loetleda asju, mis tõenäoliselt ei ole üüriturul korras, kuid ma ei julgeks pakkuda lahendusi teadmata, kas minu kahtlustustel on alust ning teadmata, miks need võimalikud probleemid eksisteerivad,» kirjutab ta.

«Väga lühidalt öeldes on üüriturg Eestis väike ja toimib valdavalt poollegaalselt,» märgib Lauri. Üüriturg toimib tema sõnul vaid kahes suuremas linnas ja hooajaliselt mõnes puhkepiirkonnas ning enamasti ei deklareerita üüritulu maksuametile.

Et väikeasulatesse ei saa kunstlikult turgu tekitada, võiks riik Lauri sõnul majanduslikust loogikast tulenevalt ehitada üürimaju Tallinna ja Tartusse. «Aga miks just riik? Miks mitte erasektor? Mis neid selles takistab?» küsib ta.

«Veelgi enam, kui nüüd oletada, et riik ehitabki Tallinnasse mõned üürimajad ning ei jaga neid nii lahkelt välja kui seda tegi Tallinna linn, siis rikub see kindlasti eksisteerivat tasakaalu üüriturul. Ehk hinnad langeksid. Kas praegusest madalamad hinnad oleksid sobivad üürileandjale ehk siis riigile? Üürile võtjale küll, aga kas riik peaks ikka tegelema majanduslikult mittemõistliku, isegi kahjumliku tegevusega? Kas riik ikka peab maksumaksja raha eest soodustingimustega kortereid pakkuma?»

«Riigi roll võiks olla tasakaalustatud reeglistiku kehtestamises, kuid sedagi alles siis kui on selgeks tehtud, millised täpsemalt on need üürituru probleemid ja kuidas neid konkreetseid probleeme oleks kõige otstarbekam lahendada. Teiste riikide kogemus võib olla kasulik, kuid nende pimesi kopeerimine ei ole õige,» tõdeb Lauri.

Loe pikemalt Maris Lauri blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles