TTÜ avab küberjulgeoleku keskuse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) avatakse homme küberjulgeoleku ja küberkriminalistika keskus, mis võrgutarkvara õppetooli dotsendi Rain Ottise sõnul aitab panustada Eesti infoühiskonna kaitsesse.

Küberjulgeoleku keskuse koostöölepingule kirjutavad alla lisaks TTÜ-le ka sise-, justiits-, kaitse- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, politsei- ja piirivalveamet, Eesti Kohtuekspertiisi Instituut ja Riigi Infosüsteemi Amet. Keskuse eesmärgiks on Eesti küberjulgeoleku kompetentsi ja võimekuse tõstmine õppe-, teadus- ja arendustegevusega. 

«Eesti on teinud suuri investeeringuid, et muutuda E-riigiks. Paratamatult kaasneb sellega vastutus seda ühiskonda kaitsta. Seda ei saa kaitsta püssimees, vaid peab kaitsma IT eriala inimene, kes oskab otsida erinevaid ohukohti ning leida toimunud rünnakute jälgi,» rääkis Ottis.

Ottise sõnul on praegu magistriõppekavas olemas nii küberkriminalistika kui küberjulgeolek, mida õpib umbes 200 tudengit.

Tulevikus loodetakse küberühiskonna elementaarteadmised ka suurema osa elanikeni tuua. «Kui võrdlus tuua, siis me ei saada last enne kooli kui ta ei tea, mis on valgusfoor ja mis on sebra ning kuidas turvaliselt teed ületada. Küll aga anname praegu lapsele arvuti kätte ilma, et ta teaks midagi seal olevate ohtude kohta,» selgitas Ottis.

«Lükkame TTÜ sees käima IT erialade kübersissejuhatuse. Selge on see, et tavainimesteni jõudmiseks on vaja koolitada koolitajaid. Ülikool ei hakka ise kõiki otse koolitama, vaid me peame looma materjale ja õppevahendeid nendele inimestele, kes saavad selle laiema seltskonna ette viia.»

RIA: tuleb mõelda ka tulevikule

Riigi Infosüsteemi Ameti kommunikatsiooniosakonna juhataja Rauno Veri sõnul ootab RIA ennekõike Eestisse akadeemilise baasi tekkimist küberjulgeoleku ja -kriminalistika alaseks uurimis- ning arendustegevuseks. «Tehnoloogia arengu tõttu on oluline, et mõeldaks ka neile probleemidele, mis muutuvad aktuaalseks tulevikus, mistõttu on tervitatav sellise akadeemilisemat lähenemist esindava asutuse teke, kellega näeme koostöövõimalusi nii täna kui tulevikus,» ütles Veri.

«Eelkõige soovime teha koostööd teadus- ja arenduskoostöö valllas. 2014 aastal vastu võetud küberjulgeoleku strateegia seab Eestile järgnevateks aastateks mitmeid eesmärke, mis on realiseeritavad ainult koostöös teadusasutustega - näiteks uuringute ja analüüside läbiviimine, uute tehnoloogiate väljatöötamine jms,» lisas ta.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul aitab loodav keskus tagada rahvusvahelisel tasemel küberjulgeoleku spetsialistide järelkasvu. «Eesti on kujunemas küberjulgeoleku valdkonnas NATO ja Euroopa Liidu veduriks ning märkimisväärselt on kasvanud riikide huvi Eesti küberturbe kogemuse vastu,» sõnas Pevkur.

Keskus avatakse kahepäevasel konverentsil CyberCrime2014. Homme ja ülehomme toimuval konverentsil kõneldakse küberkriminalistika ja küberjulgeoleku tehnoloogilistest aspektidest, nende hulgas küberkriminalistika kasutamine turvaintsidentide lahendamisel ning süsteemide automaatse seadistamisega seotud probleemid ja võimalused. Ettekannetega esinevad eksperdid Eestist, Austraaliast, Lätist ja Sloveeniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles