Suurpangad said valuutaturu manipuleerimise eest 2,5 miljardit trahvi

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutakauplejad Korea KEB pangas monitoridel kursse jälgimas.
Valuutakauplejad Korea KEB pangas monitoridel kursse jälgimas. Foto: Park Ji-Hwan / AFP

USA ja Ühendkuningriigi rahaturgude järelvalveasutused määrasid viiele suurpangale kokku 2,5 miljardi euro jagu trahve valuutakauplemise ebapiisava kontrolli eest, mis sisuliselt tähendab, et kauplejad manipuleerisid turuga.

Trahvi said Suurbritannia pangad HSBC ja Royal Bank of Scotland, Šveitsi bank UBS ning USA pangad JP Morgan Chase ja Citibank, vahendas BBC.

Trahvi saadi nii siin- kui ka sealpool Atlandi ookeani: USA tuletistehingute kontrollkomisjon CFTC määras viiele pangale kokku 1,4 miljardit dollarit trahvi ja Suurbritannia rahandusturu järelevalve FCA 1,1 miljardit naelsterlingit trahvi. Šveitsi pank UBS sai lisaks ka veel oma riigi järelevalvelt 134 miljoni frangi suuruse trahvi.

Trahvitavate sekka võib lisanduda ka Barclays, eraldi uurimine selle panga osas alles käib.

FCA teatel ei olnud suurpankadel oma valuutaturul tegutsevate kauplejate üle ei efektiivset ega piisavat järelevalvet ning kauplejate ärikultuur ja väljaõpe jätsid soovida. Sisuliselt manipuleerisid viie suurpanga kauplejad valuutaturge, vahetades infot klientide ja nonde plaanide kohta.

BBC teatel on ametist lahkunud või vabastatud mitu valuutaturul kauplemise haru eest vastutavat pangatöötajat. Finantsjärelevalve uurimisest eraldi tuleb mitme üksikisiku osas ka veel politsei kriminaaluurimine suuremahulise pettuse kahtlustuses.

Ülemaailmse valuutaturu tehingute maht päevas on 4,3 triljonit eurot, 40 protsenti selles käib läbi Londoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles