Kohus mõistis Narvas tegutsenud narkojõugu vangi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viru maakohus mõistis Narvas narkoäriga tegelenud kuritegeliku jõugu liikmetele pikad vanglakaristused.

Süüdistuse kohaselt lõid süüalused 2012. aasta kevadel Narvas püsiva ülesannete jaotusega kuritegeliku ühenduse, mis tegeles narkootikumide ebaseadusliku käitlemisega suures koguses. Jõuk omandas suures koguses fentanüüli ehk «valget hiinlast» Tallinnas ning vedas selle Narva.

Kuritegeliku ühenduse eesmärk oli värvata narkodiilereid ning sundida neid vägivallaga ähvardades kuritegeliku grupeeringu liikmetelt Tallinnas fentanüüli ostma ning ühendusele raha teenimiseks Narva linnas müüma. Narkodiileritele seletati, et narkootikumide probleemivabaks müümiseks linnas peab olema kuritegeliku ühenduse luba, mille eest peab ühendusele raha maksma. Jõugu liikmed tegelesid ka väljapressimistega.

«Tegemist oli väga ohtlike kurjategijatega, kes olid ka varasemalt kriminaalkorras karistatud. Tänu sellele, et õnnestus paljastada nii võimas kuritegelik ühendus, suudeti oluliselt pärssida narkootiliste ainete müüki Narva linnas,» seletas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Viru Ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitsen.

Viru maakohus tunnistas eile Aleksandr Baškirovi (31) ja Allan Schmidti (36) süüdi kuritegeliku ühenduse loomises, juhtimises ja liikmete värbamises, teiselt inimeselt vabaduse võtmises, tapmise ähvardamises, väljapressimises, tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ja inimkaubanduses.

Baškirovile mõistis kohus lõplikuks liitkaristuseks 10 aastat vangistust. Schmidtile mõistis kohus lõplikuks liitkaristuseks seitse aastat vangistust.

Dmitri Noskov (25) tunnistati süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises, kehalises väärkohtlemises ja väljapressimises ning talle mõisteti liitkaristuseks nelja aasta pikkune vangistus.

Sergei Volkov (39) tunnistati süüdi väljapressimises ning talle mõisteti liitkaristuseks koos eelmise otsuse alusel mõistetud karistusega kokku kuue aasta ja 2 kuu pikkune vangistus.

Ivan Novosad (35) tunnistati süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises, teiselt isikult vabaduse võtmises ja tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning talle mõisteti liitkaristuseks kolme aasta pikkune vangistus, millest kuulus koheselt ärakandmisele üks aasta neli kuud ja 25 päeva vangistust. Ülejäänud vangistuse osa ei pöörata täitmisele, kui Novosad ei pane kolme aasta ja ühe kuu pikkuse katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Katseaeg algas eile.

Andrei Beglešev (39) tunnistati süüdi narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ning talle mõisteti liitkaristuseks eelmise otsuse alusel mõistetud karistusega kokku seitsme aasta pikkune vangistus.

Juri Maksimov (53) tunnistati süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises ja narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ning talle mõisteti liitkaristuseks eelmise otsuse alusel mõistetud karistusega kokku seitsme aasta nelja kuu pikkune vangistus.

Menetluskulude katteks peab Baškirov tasuma 2 086,14 eurot, Schmidt 1 339,37 eurot, Noskov 709,10 eurot, Volkov 706,05 eurot, Novosad 1 915,55 eurot, Beglešev 1 083,85 eurot. Kahe kannatanu tsiviilhagide katteks peavad Baškirov ja Schmidt tasuma kokku 2 800 eurot.

Eriasjade prokuröri sõnul eraldati kuritegeliku ühenduse kolmanda juhi, 30-aastase Andrei suhtes materjal, kuna isik viibib Läti Vabariigis vahi all narkootiliste ainete käitlemise eest.

Kohus arutas kriminaalasja kokkuleppemenetluse korras.

Kohtumenetluse pooled saavad eilse otsuse vaidlustamise soovist teatada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles