Varssavi apokalüpsis

Hendrik Lindepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Varssavi 44»
«Varssavi 44» Foto: Kaader filmist

1944. aasta suvi. Varssavis on Saksa okupatsioon kestnud juba peaaegu viis aastat. Poolakad üritavad rõhuva võõrvõimu all kuidagi eluga toime tulla. Visla kaldal peesisklevad noored tahavad nautida elu ja armastada, aga...

Noormees Stefan (Józef Pawłowski meeldejääv roll) käib tööl, ta elab koos ema ja väikevennaga. Ohvitserist isa hukkus juba sõja algul, 1939. aastal. Seepärast ei lubagi ema Stefanil liituda Armia Krajowaga, Poola vastupanuarmeega. Stefan siiski ema eest salaja seda teeb, Armia Krajowas on ka teised tema tutvusringkonnast.

Film on lisaks kõigele muule – või eelkõige – ka armastuse lugu. Heledapäine Alicja (Zofia Wichłacz sai tänavusel Poola filmifestivalil parima naisnäitleja preemia) ja brünett Kama (Anna Próchniak) on mõlemad Stefanisse armunud. Jah, muidugi on see armastuse lugu, kas inimene ilma armastuseta üldse suudaks kesta sellist maapealset põrgut? Ning tuleb ka kohe ära öelda, et noorte osatäimised kuuluvad kindlasti filmi plusspoolele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles