SEB: elame ajaloo suurima laenupeo pohmelli algfaasis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB
SEB Foto: Peeter Langovits

Nõrgad makromajanduslikud näitajad veavad maailma aktsiaturge langusesse, kogu selle taga on aga Eestiski palju kurja teinud liigne laenamine.

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Kopli sõnul ei tasu probleemidele lihtsaid lahendusi otsida.«Mis USA majanduse tervist puudutab, siis ega siin midagi kiita ei ole. Nii avaliku sektori kui kodumajapidamiste võlakoormuse kasv viimaste aastakümnete jooksul on olnud märkimisväärne ning 2008 saabus hetk, kus selgus, et pidu on läbi - üksi võlakoorem ei ole igavesti kasvatatav, ühegi vara hind ei tõuse igavesti,» märkis ta.

Koppel tõdeb: «Oodata, et leiaks aset pääsemine «ainult ehmatusega» on ka USA puhul naiivne. Babyboomer'ite põlvkond on pensionile jäämas, nende suuri ja kalleid maju ei taha keegi osta ning riik seisab silmitsi kasvavate defitsiitide, deflatsioonilise surve ja sellise probleemide kompleksiga, millele ei ole selliseid lahendusi, mis oleks enamikule inimestele «pehmed ja mõnusad.»
 

Kopli kommentaar praeguse olukorra kohta on järgmine: «Me elame ajaloo suurima laenupeo pohmelli algfaasis, kus esialgu üritati pohmelli ravida sellega, et «võeti peale.» Korraks aitaski. Talupojamõistus ütleb, et sellega pohmelli päriselt ei ravi. Euroopa võlaprobleemid ei ole kuhugi kadunud. USA võlaprobleemid ei ole kuhugi kadunud. Inimesed kogu arenenud maailmas on tajumas, et erinevalt sisulilselt kogu Teise Maailmasõja järgsest perioodist elu tõenäoliselt enam paremaks ei lähe. Arenev maailm saab endaga ise üha paremini hakkama. See aga tähendab, et ega investeerimisvõimalused pole ka kuhugi kadunud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles