Raul Eamets: eelarve tasakaalu kohta räägitakse pooltõdesid

Raul Eamets
, Eelarvenõukogu esimees, Tartu Ülikooli makroökonoomika professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Alljärgnev on kommentaariks riigikogu rahanduskomisjoni liikme Helir-Valdor Seedri (IRL) väitele, et Euroopa Komisjoni värske hinnang Eestile näitavat, et järgmise aasta riigieelarves laiub 300 miljoni euro suurune auk.

Kumb eksib, kas Euroopa Komisjon või rahandusministeerium? Eelarvenõukogu on oma arvamuses korduvalt rõhutanud, et Eesti valitsussektori struktuurse positsiooni kohta on erinevaid hinnanguid ning rahandusministeeriumi oma võib teiste taustal pidada igati arvestatavaks. Nii Euroopa Komisjoni kevadprognoosis kui ka äsja avaldatud sügisprognoosis avaldatud hinnangud Eesti valitsussektori eelarvepositsiooni kohta on teiste rahvusvaheliste institutsioonidega võrreldes üsna erinevad ning me vajame kindlasti rohkem infot selle erinevuse põhjuste kohta.

Millest need erinevused ikkagi tulla võivad? Komisjoni metoodiline lähenemine ei ole detailides paraku nii avatud, et kõrvalseisja saaks seda järele teha. Selge on vaid see, et komisjoni hinnangul on Eesti majanduse tootmispotentsiaal väiksem kui rahandusministeeriumi arvates, ning seetõttu peaksid ka kulutused eelarvestruktuurse tasakaalu saavutamiseks olema väiksemad. Samas on oluline rõhutada, et nii keerulise näitaja nagu struktuurne eelarvepositsioon rakendamine igapäevaelus eeldab majandustsükli pidevat hindamist. See võibki osutuda väga keeruliseks ning vaidlusi tekitavaks ja sellest ei tohiks teha liiga dramaatilisi järeldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles