Taavi Veskimägi: gaasi põhivõrgu müük Eleringile ei tõsta gaasi hinda tarbijale

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et gaasivõrgu ost suurendaks ettevõtte väärtust ja kasvataks rahavooge.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et gaasivõrgu ost suurendaks ettevõtte väärtust ja kasvataks rahavooge. Foto: Mihkel Maripuu

Tõsiasi, et riigiettevõte Elering ostab gaasi põhivõrgu, ei too kindlasti kaasa gaasi põhivõrgu tariifi tõusu tarbija jaoks, kinnitab Eleringi juht Taavi Veskimägi, tema sõnul on vastupidi – Eleringi eesmärk on avada gaasiturg konkurentsile ja seeläbi vähendada gaasi hinda.

«Mis puutub molekuli [TV peab silmas tarbijale müüdavat gaasi], siis selle hind ei ole mingit pidi gaasi põhivõrgu halduri kontrolli all, se on hoopis teine teema, kust gaas tuleb ja kuidas seda gaasi hinnastatakse ja gaasi põhivõrgu ostmise eesmärk ei ole meie poolt saada lihtsalt see vara, kasvatada Eleringi kui ettevõtte väärtust. Seda ka, aga peamine eesmärk on ikkagi mõneti korrata seda, mida me oleme teinud elektri puhul – ehk avada turg konkurentsile, tuua siia alternatiivsed gaasitarnijad ja luua alternatiivsed gaasiahelad,» rääkis Veskimägi ETV saates «Kahekõne».

«Ja mitte ainult Eesti turg – kui me tahame ikkagi rääkida gaasiturust, peame me rääkima regionaalsest turust: vähemalt Baltikum, parimal juhul Baltikum, Soome ja ka Poola,» rääkis Veskimägi, lisades, et. 2010.-2011. aastal sai selgeks, et globaalses gaasiäris on toimunud väga selged muutused.

«Esiteks see, mis kildagaasiga USA-s kaasnes – see lõi turu täiesti sassi, ehk gaasi hind seoti lahti nafta hinnast, gaas läks oluliselt odavamaks, teiseks LNG ja selle transpordiga seonduv ja kolmandaks kliimapoliitika, ehk see eeldus mis meil oli – et Eesti jääb gaas eluaeg tulema Venemaalt, seda tarnib meile Gazprom ning põhimõtteliselt on mõistlik gaasitarnimisest välja tuua ja asendada see teiste kütustega – on muutunud,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles