Värvilisem toidulaud ja aktiivsus viivad kaalulanguseni

Eveliis Vaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad.
Köögiviljad. Foto: www.freepik.com

Üha enam ­inimesi pole oma ­kehakaaluga rahul. Kuigi see ­probleem ­häirib ka ­paljusid noori inimesi, selgus ­viimasest ­vanemaealiste ­inimeste ­uuringust, et kaal on ­50aastaste ja vanemate ­inimeste suur ­probleem.

Tallinna Ülikooli nooremteadur Tiina Tambaum, kes on Eestis vanemaealiste uuringut juhtinud, selgitas, et kui mehed peavad naistega võrreldes sagedamini oma tervist üsna heaks, siis üks põhjus võib olla pisut parem seis kehakaaluga. 60ndates ja 70ndates eluaastates on vaid iga neljas naine (25%) normaalkaalus. Meestest on nendes vanuserühmades normaalkaalus iga kolmas mees (33–35%).

75aastase valgalanna Helju Keskpalu kehakaal oli tõusnud üle 80 kilogrammi, enne kui ta otsustas, et midagi peab muutuma. Kaal oli tingitud kogunenud eluaastatest, töö tõttu pikalt arvuti taga istumisest ja ebatervislikust toitumisest. Helju Keskpalu on töötanud paljudes Eesti kohtades õpetaja ja kultuuritöötajana, viimased 25 aastat aga ajakirjanikuna. Kokku on tal tööstaaži üle 50 aasta.

„Kiire käimine võttis kõvasti hingeldama, saabaste jalgapanekul lõi sisse terav valu ja silme ees läks mustaks. Olen küll jala kõndija ja hommikuvõimlemise harrastaja, aga see kaalu alla ei võtnud,” räägib Keskpalu.

Ta mõistis, et vajab muutusi. Tervisetestide tegemise järel liitus ta tervisliku elustiili klubiga ja praegu jälgib kõike, mida selles vallas pakub nii klubi, televisioon kui ka muu meedia. Tema treener-toitumisjuhendaja on Priit Libe. „Alustasin võitlust ülekaaluga kolm aastat tagasi. Esimese aastaga võtsin kakskümmend kilo alla ja sain oma füüsise normi. Edasi olen hoidnud end valitud teel, et mitte saavutatut käest lasta. Olen leidnud mõttekaaslasi terviseklubist, kellega trenni teha ja toitumisteemadel arutleda,” räägib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles