Vajame rasvaineid energiaks, soojaks, keha hormoonide, kaitsekehade ja rakkude tööks. Tärkliserikkaid toite ja magusat on tarvis põhiliselt lihasetööks ning valkaineid selleks, et rakke üles ehitada, paljuneda ja olla terve. Kokku moodustub päris lai toidusortiment, milles oma valikuid teeme.
Õliga ei tohi liialdada
Toidu maitsehinnangud ja kokakunsti nipid tulevad kodust kaasa. Keerukust toob juurde kaubanduses pakutava üleküllus, seni võõrapäraste toitude-jookide lettidele ilmumine ning muutunud aiandus ja põllumajandus. Ka teadus teeb meid üha targemaks. Kõik see loob vajaduse ikka ja jälle toidust rääkida. On selge, et toiduvalik peab olema mitmekülgne, vajame erinevaid toitaineid ja toidu kogustega ei või liialdada.
Kui rasvadest rääkida, siis suurim viimase sajandi muutus on see, et seapeki ja rasvase liha asemel saame kasutada taimseid õlisid. Paljude uuringute põhjal on leitud, et lihas, lihatoodetes ja rasvastes piimatoodetes on sellised tahked rasvad, mis võivad nendega liialdamisel südame- ja veresoonkonnahaigusi põhjustada. Neid halbu rasvu nimetatakse küllastunud rasvadeks ja nad on peamiselt loomse päritoluga.