Õliga ei tohi liialdada

Mai Maser
, toitumisteadlane, emeriitdotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli.
Oliiviõli. Foto: www.freepik.com

Vajame ­rasv­aineid ­energiaks, ­soojaks, keha hormoonide, ­kaitsekehade ja rakkude tööks. Tärkliserikkaid toite ja magusat on ­tarvis ­põhiliselt ­lihasetööks ning ­valkaineid ­selleks, et rakke üles ehitada, ­paljuneda ja olla terve. Kokku ­moodustub päris lai ­toidusortiment, milles oma ­valikuid teeme.

Toidu maitsehinnangud ja kokakunsti nipid tulevad kodust kaasa. Keerukust toob juurde kaubanduses pakutava üleküllus, seni võõrapäraste toitude-jookide lettidele ilmumine ning muutunud aiandus ja põllumajandus. Ka teadus teeb meid üha targemaks. Kõik see loob vajaduse ikka ja jälle toidust rääkida. On selge, et toiduvalik peab olema mitmekülgne, vajame erinevaid toitaineid ja toidu kogustega ei või liialdada.

Kui rasvadest rääkida, siis suurim viimase sajandi muutus on see, et seapeki ja rasvase liha asemel saame kasutada taimseid õlisid. Paljude uuringute põhjal on leitud, et lihas, lihatoodetes ja rasvastes piimatoodetes on sellised tahked rasvad, mis võivad nendega liialdamisel südame- ja veresoonkonnahaigusi põhjustada. Neid halbu rasvu nimetatakse küllastunud rasvadeks ja nad on peamiselt loomse päritoluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles